Насловна Вијести Спашени жена и бебе које су лоцирали спасиоци из Српске

Спашени жена и бебе које су лоцирали спасиоци из Српске

134
0

Двије бебе и жена спасени су из рушевина зграде у Хатају, потврдили су члан Спасилачке службе „Волф“ из Фоче Ненад Иконић и Мирослав Вујановић из Горске службе спасавања (ГСС) Бијељина.

Спасиоци из Српске, односно Бијељине и Фоче су учествовали у почетку мисије спасавања двије бебе и жене, али су се морали повући из безбједносних разлога.

Вијест о спасавању жене и беба је равна чуду, јер је од разорног земљотреса прошло чак 11 дана и нада да је неко остао жив под рушевинама готово да и не постоји.

Иконић је рекао за РТРС да спасиоци из Републике Српске и даље трагају за преживјелима у овом граду.

-Припадници ГСС-а из Републике Српске на молбу Агенције за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД) и данас помажу у земљотресом разореном Хатају и претражују локације гдје постоји нада да би неко могао бити жив – рекао је Срни Мирослав Вујановић из ГСС-а Бијељина.

Вујановић је истакао да су данас у овом граду на југу Турске грађевинске машине почеле са рашчишћавањем терена и руше оштећене објекте. Он је изразио огромну срећу јер су касно синоћ на локацији коју су претраживали из рушевина спашени жена и њено двоје дјеце који су преживјели.

– Потврђена је наша претпоставка да су то бебе на основу наше термо опреме. Срећан сам што су спашена три живота, дјечија посебно. Важно је напоменути да је наша екипа ГСС-а, по договору са АФАД-ом, у једном тренутку морала да се повуче из те акције да би се смириле тензије локалног становништва и бројних породица које су биле на лицу мјеста у ишчекивању. Зато су ову акцију спашавања, у којој смо ми учествовали, довршиле локалне екипе и рудари – рекао је Вујановић.

Он је објаснио да су спасиоци из Српске ушли у рушевину и открили, уз помоћ опреме, да се унутра налази неко жив.

– Према процедурама свих спасилачких служби, у моменту када се уђе у јаму или рушевину, све се обуставља. Машине морају да стану, неопходна је тишина. Међутим, ван сваких процедура, са друге стране су радиле локалне екипе са рударима, у присуству бројног становништва, уз невјероватне тензије и буку. Локални рудари су паралелно копали са друге стране рушевине. Зато нисмо били у могућности да ми урадимо свој дио посла до краја, него смо, у договору са АФАД-ом, обуставили акцију и препустили локалнима – навео је Вујановић.

Према његовим ријечима, тешко је описати ситуацију на терену јер је и полиција морала пуцати у ваздух да би смирила тензије међу локалним становништвом.

Он је истакао да је у свему томе најбитније да су спашени људски животи.

– Најважније је да неко буде спашен, а на нама је да се носимо са ситуацијама. То нам је посао, да ризикујемо свој живот како би спасили туђи – рекао је Вујановић.

Он је додао да ће вечерас имати брифинг са АФАД-ом, те да ће тада знати да ли иду назад кући или ће остати и даље.

Према његовим ријечима, три члана из њихове екипе отпутовала су из Хатаја, док је 13 остало на терену и биће ту све док има потребе, у договору са АФАД-ом. 

– Данас уопште није било хитне помоћи на терену и вјероватно више нема живих, али ипак нада умире посљедња – рекао је Вујановић.

У Хатају на југу Турске налазе се припадници Горске службе спасавања Републике Српске – из Бијељине, Источног Сарајева и Фоче. Број погинулих усљед разорних земљотреса у Турској и Сирији премашио је 40.000.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстПале, “Вече фруле”, прилог РТВИС, 16.2.2023 (ВИДЕО)
Сљедећи текстДом здравља у Рогатици – Вриједан поклон од земљака из Београда