Насловна Најновије Србија ће уплатити 10 милиона евра за пут Бијељина – Сремска Рача

Србија ће уплатити 10 милиона евра за пут Бијељина – Сремска Рача

43
0

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће сутрашњи Свесрпски сабор у Београду, бити велика манифестација на којој се жели показати јединство и поштовање Дејтонског мировног споразума што се тиче Републике Српске, те најавио да ће Србија уплатити 10 милиона евра за изградњу пута Бијељина-Сремска Рача.

„Желимо да покажемо јединство у опредељењу да не кријемо припадност истом народу, очувању нашег писма, традиције, културе и даљем економском политичком повезивању“, рекао је новинарима Вучић, који је присуствовао представљању новог кинеског брзог воза у Техничко-путничкој станици Земун.

Он је истакао да је тако много симболике на Сабору, али и много важних и конкретних питања, до тога да ће Србија да уплати 10 милиона евра за пут Бијељина-Сремска Рача, за који је већ преузела обавезу на себе да га изгради.

„То је за нас важна комуникација са Семберијом и целом Републиком Српском. Много добрих ствари ће сутра бити, као и коначна одлука две владе у изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини и да са приче кренемо на дела“, нагласио је Вучић.

Он је истакао да је Свесрпски сабор много већи догађај од декларације која ће да буде усаглашена.

„Што се тиче Србије и српске војне неутралности и многи других принципа, то ћемо исказати на снажан начин“, рекао је Вучић.

Он је додао да Свесрпски сабор није само састанак предсједника Републике Српске и Србије, него ће сваки министар Србије примити свог колегу из Српске, фудбалски клубови исто.

Вучић је навео да ће бити организовани састанци фудбалских клубова Србије са фудбалским клубовима из Српске, те да, на примјер, Борац из Бањалуке иде у Нови Сад са Војводином, Црвеној звезди долази Славија из Источног Сарајева, Партизану долази Рудар из Приједора.

„Свако је свог партнера пронашао, ког ће да помаже, где ће да види како могу да раде у будућности заједно“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да ће да сарађују и сви музеји из Србије и Српске, сва позоришта, буквално на сваком нивоу.

Вучић је истакао да се на Сверспком сабору очекује 2.000 људи, од којих 1.000 из Србије и 1.000 из Српске из културно-умјетничких друштава, односно 28 из Србије, 25 из Републике Српске.

„Једни ће да буду код Председништва и Градске скупштине, а други ће да буду на Калемегдану, па ће се спојити на Тргу Републике“, навео је Вучић.

Када је ријеч о европским изборима Вучић очекује велике промјене у европским земљама и у Европском парламенту, као и да ће бити мања мања улога социјалдемократа и „зелених“, а већа народне партије и да ће Европски парламент бити интересантнији са мање једноумља.

„За нас је важно да сачувамо мир и да Србију у 21. веку избегне сваки сукоб и рат, и да у миру граби у економском развоју“, поручио је Вучић.

Вучић је присуствовао представљању новог електромоторног кинеског брзог воза – Соко, те рекао да је Србија наручила пет електромоторних возила из Кине, од којих посљедњи треба да стигне децембра 2025. године.

ИЗВОРсрна, фото илустрација РТС
Претходни текстОчекује нас врући викенд, у недјељу до 36 степени
Сљедећи текстПале: Државно првенство у модерним плесовима