Насловна Најновије Срби из Крајине, Херцеговине и Црне Горе традицијом и окупљањем чувају завичај

Срби из Крајине, Херцеговине и Црне Горе традицијом и окупљањем чувају завичај

110
0
Срби из Крајине, Херцеговине и у мањем проценту из Црне Горе, према неким процјенама, чине натполовичну већину становништа у Војводини и зато је од кључне важности да се окупљају и чувају традицију и идентите, изјавила је предсједница Савез крајишких удружења из Новог Сада Ранка Срдић Милић.
 

Милићева је истакла да је Завичајни збор – косидба, који је јуче на Селишту у Буковцу код Новог Сада окупио више хиљада посјетилаца, убједљиво најмасовнија завичајна манифестација у Војводини.

Ова манифестација покренута је прије 24 године како би дјецу научили играма које су играли њихови преци, попут крмања које је претеча голфа и, каже Милићева, заслужује да буде кандидовано као крајишко културно насљеђе у УНЕСКО.

Она је нагласила да управо крмање, варизање, клисање, као и познатије дисциплине бацање камена с рамена, скок у даљ, надвлачење конопца, младима шаље поруку како су и у тешким и оскудним временима Срби са Мањаче, из Петровца, Дрвара, Гламоча, снажили свој дух и опстајали.

Милићева је посебно поносна на младиће који су јуче „укрстили“ своје косе и показали да прадједовске ливаде неће закоровити.

– За откос бољи од других био је Мирко Кецман из Босанског Петровца, а одмах за њим су Вук Вучковић из Ариља и Марко Мирић поријеклом из Дервенте – рекла је Милићева.

Она је нагласила да је манифестација домаћинска, а не комерцијална и што се свако ко је посјети осјећа као да је баш код своје куће.

Милићева је додала да по узору на Завичајни збор – косидбу и друга завичајна удружења крајишника у Војводини почињу организовати сличне манифестације.

Према њеним ријечима, манифестација је препозната и подршку организацији дају Представништво Републике Српске у Србији, покрајинске институције, Фонд за избјегле и расељене, туристичке организације Новог Сада и Војводине, а у све је укључена и Српска православна црква.

– Дјецу фолклораше који су наступили на Збору смјестили смо у манастиру Велика Ремета код оца Стефана. Најважније је да ову нашу причу зановљавамо. Да у свему учествују млади који се на оваквим дружењима проналазе и самопотврђују – закључила је Срдићева.

Најбољи косац Мирко Кецман из села Смољана код Босанског Петровца рекао је Срни да је поносан на још једно освојено прво мјесто у косидби.

Педесетдвогодишњи Кецман је најтрофејнији косац на Балкану, до сада каже има више од 50 награда за своје умијеће.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстИНС: Одржана Свечана академија “Тестамент писан барутом“ у част Богдана Жерајића (Видео)
Сљедећи текстХаос у Гелзенкирхену! Енглези напали Србе, летеле столице и флаше, једном навијачу разбијена глава (Видео)