Насловна Најновије Срби повратници у ФБиХ и даље тешко остварују своја права

Срби повратници у ФБиХ и даље тешко остварују своја права

166
0

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) Ђорђе Радановић рекао је да права гарантована Дејтонским мировним споразумом за БиХ важе само на територији Републике Српске, те да Срби повратком у Федерацију БиХ (ФБиХ) и даље имају потешкоћа да 27 година након завршетка рата остваре своја права у том ентитету.

Радановић је рекао да се једино у Српској примјењује могућност да људи врате имовину и да обнове куће.

„Кад год сам у прилици, позивам надлежне из ФБиХ да изаберу бошњачко село на територији Републике Српске да одемо да видимо стање села. Истовремено, позивам нас да одемо у српско село у ФБиХ, па да видимо каква је ситуација тамо и ко живи у том селу“, рекао је Радановић.

Радановић је у изјави Срни поводом 27. годишњице потписивања Дејтонског мировног споразума рекао да се у ФБиХ крше права Срба када је ријеч о накнади имовинске штете.

„Сва права загарантована Дејтонским мировним споразумом у Босни и Херцеговини поштују се само на територији Републике Српске, а има кантона у којима се Срби могу похвалити да имају одређена права, али већина су кантони у којима су Срби апсолутна већина. “, рекао је Радановић.

Дискриминација Срба на подручју ФБиХ, тврди Радановић, видљива је у сваком сегменту друштва.

„Дискриминација се практикује и у школама, почев од првог разреда, када дјеца у ФБиХ морају научити да мрзе свој српски народ. Такви су уџбеници у ФБиХ“, појаснио је Радановић и додао да су и Срби у ФБиХ ускраћени за право на живот, наводе и примере физичких напада и убистава Срба повратника.

Радановић је истакао да је Дејтонским мировним споразумом успостављен мир у БиХ, која је „унија која у себи има и федерацију и републику“.

„Срби у ФБиХ не траже ништа, осим онога што пише у каталогу права из Устава БиХ, а то је Анекс седам Дејтонског мировног споразума“, рекао је Радановић.

Данас је навршено пуних 27 година од парафирања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и његових 12 анекса у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ, састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

ИЗВОРСрна
Претходни текстУ Бриселу састанак Бореља са Вучићем и Куртијем
Сљедећи текстДвадесет седам година Дејтонског споразума