Насловна Најновије Сребреница: Вишковићу највише општинско признање

Сребреница: Вишковићу највише општинско признање

115
0

Предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу за помоћ развоју и побољшању услова живота, рада и запошљавања, биће уручено највеће општинско признање „Плакета са златним грбом општине Сребреница“, поводом Дана ове локалне заједнице – 11. марта, изјавио је потпредсједник сребреничког парламента Милош Миловановић.

Миловановић је навео да ће, према одлуци Скупштине општине, „Плакета са сребрним грбом општине Сребреница“ бити уручена предсједнику Скупштине Кантона Сарајево Елведину Окерићу, а „Плакета са бронзаним грбом“ предузећу „Електро-Бијељина“.

Он је рекао да ће признања и награде бити уручени на свечаној сједници Скупштине општине у суботу, 11. марта, у сребреничком Културном центру.

Према његовим ријечима, на тој сједници биће уручене и остале награде и признања заслужним појединцима, колективима, удружењима и организацијама заслужним за развој и афирмацију ове општине.

Награде ће бити уручене ученицима генерације локалних школа, најбољим спортистима општине, културним и здравственим радницима, затим за допринос развоју пољопривреде, науке, социјалне и дјечије заштите, умјетности и хуманости.

Биће уручене и општинске захвалнице, као и јубиларне награде за 20 и 30 година рада у општинској администарцији, те општинским фирмама и установама.

Након првих вишестраначких избора и пада социјализма у БиХ прекинуто је обиљежавање 11. марта као Дана општине Сребреница, односно дана када је ово мјесто ослобођено од фашистичких окупатора у Другом свјетском рату.

Од 1996. године сребреничка српска власт као Дан и славу општине прослављала је Покров Пресвете Богородице /14. октобра/ јер је то слава и овдашње истоимене цркве.

Успостављањем двоетничке власти 1999. године, поново долази до прекида обиљежавања Дана општине.

Сазив Скупштине општине Сребреница 2002. године доноси одлуку да се као Дан општине Сребреница обиљежава датум успостављања Дејтонског споразума.

Међутим, тадашњи одборници су грешком или незнањем, за мјесец погријешили датум успостављања Дејтонског мира па су умјесто 21. новембра у одлуци навели да је ријеч о 21. децембру и тако се 12 година обиљежавао погрешан датум као Дан општине.

У априлу 2014. године одборници су одлучили да пониште ранију и донесу нову одлуку којом су Даном општине Сребреница поново прогласили 11. март.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВучић започиње формирање Народног покрета за државу
Сљедећи текстНова спортска опрема за млађе кошаркаше „Варде ХЕ“