Насловна Најновије Сребреница: Митрополит Хризостом освештао обновљену Цркву Светог Архангела Михаила

Сребреница: Митрополит Хризостом освештао обновљену Цркву Светог Архангела Михаила

178
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас је предводио Свету архијерејску литургију и у присуству већег броја вјерника освештао обновљену Цркву Светог Архангела Михаила на српском гробљу у Сребреници.

Позивајући на мир, вјеру, поштовање, јединство и слогу међу људима митрополит Хризостом је захвалио приложницима и протојереју сребреничком Александру Млађеновићу који су својим прилозима, радом и прегалаштвом омогућили да се овај храм који је био у тешком стању обнови и да служи својој намјени.

“Црква Светог Архангела Михаила је посебна јер својом архитектуром подсјећа на средњовјековне храмове на овим просторима. Она је и изграђена на мјесту средњовјековне цркве из 15. вијека и јединствена је по изгледу, а сада и по уређености на радост вјерног српског народа”, рекао је митрополит Хризостом у обраћању након освештања храма.

Након освештања храма, литија са црквеним барјацима и иконама по обичају је три пута обишла око цркве.

Митрополит Хризостом пресјекао је и славски хљеб поводом данашње крсне славе овог храма – Светог Архангела Михаила коме је и посвећен.

Ова црква је у посљедњем рату била у великој мјери оскрнављена и девастирана.

Сребренички свештеник протојереј Александар Млађеновић рекао је Срни да је у посљедњих неколико година потпуно реновирана, обновљена и уређена.

“Реновирана је комплетна унутрашњост храма – зидови, плафони, подови, те замијењен кров, уређен прилаз цркви и набављен намјештај”, прецизирао је Млађеновић.

Црква је изграђена 1971. године на темељима старе, порушене коју је почетком 15. вијека изградио Свети деспот Стефан Лазаревић у вријеме када је управљао сребреничким подручјем и столовао у овом мјесту.

ИЗВОРСрна
Претходни текстЕлтон Џон одржао посљедњи концерт на америчкој турнеји
Сљедећи текстСтара православна црква у Сарајеву прославила храмовну славу(ВИДЕО)