Насловна Вијести Република Српска Сребреница: Почетак рада специјалне болнице “Губер“ још увијек далеко

Сребреница: Почетак рада специјалне болнице “Губер“ још увијек далеко

213
0

На данашњем стручном састанку у Сребреници, разговарано је о реализованим и активностима које је још потребно спровести за припрему неопходне документације и стварање услова за покретање рада специјалне болнице „Губер“ у овом мјесту, у којој би се за лијечење одређених обољења користила љековита вода Губер.

Вођа тима за реализацију овог пројекта Kатарина Пожгај из Републичке дирекције за обнову и изградњу, рекла је да Институт за јавно здравство сутра узима посљедње узорке воде Губера за анализу у овој години, ради утврђивања њеног састава и постојаности.

„Данашњи састанак био је посвећен методологији утврђивања терапијске вриједности љековите воде Губера и у овај процес укључени су медицински факултети, Институт, ресорно министарство, локална заједница и еминентни стручњаци из више медицинских области“, појаснила је Пожгајева.

Она је истакла да су досадашње анализе показале да је вода задржала састав као и приликом ранијих анализа, а да је ваздух овдје изузетног квалитета, па је покренута процедура да овај простор буде проглашен ваздушном бањом.

Декан Медицинског факултета Бањалука Ранко Шкрбић, навео је да је разговарано о стварању услова и могућностима покретања рада некада познате сребреничке бање, односно љечилишта „Губер“.

„Оба медицинска факултета у Републици Српској укључиће се са својим изузетним кадровско-техничким потенцијалима, да се обаве испитивања и свеобухватне анализе за покретање рада љечилишта какве никада нису овдје рађене“, истакао је Шкрбић.

Он је рекао да очекује позитивне резултате који ће потврдити могућност лијечења љековитом водом, оправданост покретања рада љечилишта, али и додао да је то процес који ће дуго трајати док први пацијенти стигну у Сребреницу.

Према Шкрбићевим ријечима, квалитет воде је постојан и резултати анализа се не разликују од оних у аустроугарским документима од прије 120 година.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да без стручних анализа није могуће покренути рад љечилишта и кориштење љековите воде, али да ће паралелно са анализама воде и утврђивања њене вриједности, те терапије за лијечење одређених обољења радити на изради регулационог плана подручја око изворишта Губера.

„Очекујемо да ће за годину бити познате све анализе воде и реализован низ активности за оживљавање бањског љечилишта у Сребреници, односно пројекта покретања рада здравствене установе и развоја здравственог туризма чији је носилац Завод за физикалну медицину и рехабилитацију `Др Мирослав Зотовић` из Бањалуке“, истакао је Грујичић.

Он је додао да је за реализацију овог пројекта добијена подршка Владе Републике Српске и других релевантних установа и институција за стварање услова за успјешно покретање рада љечилишта у Сребреници.

Активности се настављају, пројекат је обиман и изискује доста времена и знања и неизвјесно је када ће коначно бити реализован у пракси, закључили су учесници данашњег састанка.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПет година “Херцеговачке куће“ – свјетски признатог пројекта
Сљедећи текстНа МОСИ учествује око 40 такмичара из Рогатице