Насловна Вијести Република Српска СРНА више није пуноправни члан АБНА-е

СРНА више није пуноправни члан АБНА-е

184
0

Асоцијација балканских новинских агенција /АБНА/ на Скупштини, која је данас одржана у бугарском граду Бургасу, одлучила је да Новинску агенцију Републике Српске – СРНА након двије деценије искључи као пуноправног члана са правом гласа и да тај статус буде дат агенцији ФЕНА из Федерације БиХ.

Директор Бугарске новинске агенције Кирил Валчев изјавио је на овом скупу да
Срна може да буде „придружени члан без права гласа“, имајући у виду да је данас усвојен Статут АБНА-е, према којем само једна званична новинска агенција државе може да буде чланица са правом гласа.

Вршилац дужности главног и одговорног уредника Агенције СРНА Дуња Пашалић рекла је у дискусији прије гласања да ће, уколико Скупштина АБНА-е донесе ову одлуку, елиминисати једног од оснивача ове асоцијације Новинску агенцију Републике Српске – СРНА.

„СРНА је препознала колико је важно имати регионално удружење АБНА. Иако смо у том тренутку имали лоше услове за рад, имали смо идеју, схватили смо колико је важна АБНА. Ако ова скупштина одлучи да избаци Агенцију СРНА као пуноправног члана, биће промијењена идеја удружења. Идеја је била промовисати мир, пријатељство, безбједност и сарадњу на Балкану“, рекла је Пашалићева.

Она је навела да никада не би тражила да ФЕНА буде елиминисана из АБНА-е, него је чак, напротив, СРНА подржала чланство те агенције када је прије девет година она примљена.

Пашалићева је предложила амандман да се чланови Статута допуне на начин да члан АБНА-е може да буде по једна званична новинска агенција из сваке државе када је ријеч о новим члановима, а не да буду избачени најстарији чланови.

„Прије готово 30 година основана је АБНА. Такође, прије 30 година основана је СРНА као прва српска новинска агенција у историји. Срби у БиХ нису имали своје медије прије формирања Републике Српске. Када је формирана Република Српска, основана је и СРНА, и то није био само глас нашем народу, него и глас српског народа у БиХ према свијету“, рекла је Пашалићева.

Она је напоменула да је десет година након формирања агенције СРНА, у другом ентитету у БиХ – Федерацији, основана Федерална новинска агенција – ФЕНА.

„БиХ је састављена од два ентитета – ентитет који се зове Федерација и ентитет који се зове Република Српска. Федерација је федерација Муслимана и Хрвата. Није федерална држава“, рекла је Пашалићева и поручила да ФЕНА није агенција на државном нивоу, нити је то агенција СРНА.

Она је рекла на скупу да ју је синоћ обавијестио Валчев да ће данас бити гласано да агенцији СРНА буде дат статус, како је рекао, посматрача, а да ће ФЕНА добити пуноправно чланство са правом гласа.

„СРНА сада може – или бити посматрач или бити изолована. Не може се изабрати шта је горе. ФЕНА, која је у АБНА-и само девет година, остаће пуноправна чланица. ФЕНА је примљена у пуноправно чланство АБНА-е тек 2013. године, десет година након Срне“, рекла је Пашалићева.

Она је данас затражила и да се у АБНА-у не увлачи политика.

„За мене је ово била врло стресна конференција. Сада се осјећам као Новак Ђоковић у Аустралији“, навела је Пашалићеве, те рекла да ће у консултацији са руководством агенције СРНА бити донесена одлука о томе да ли ће прихватити „придружено чланство“.

Скупштини АБНА-е у Бургасу присуствовали су и представници новинских агенција из турске Анадолија, Румуније Агерпрес, Албаније АТА, Федерације БиХ ФЕНА, Хрватске ХИНА, са самопроглашеног Косова – Косовапрес, кипарска агенција ЦНА, македонска МИА и грчка АНА-МП. Тањуг није учествовао.

За пуноправно чланство Федералне новинске агенције – ФЕНА гласали су представници свих ових агенција, осим агенције СРНА, а ФЕНА је била суздржана.

ИЗВОРсрна
Претходни текстРистовић Крстић: Током мандата Турковићеве нарушени односи у Министарству
Сљедећи текстМарина Куртеш отпутовала у Турску на такмичење