Насловна Вијести Република Српска Српска добија још једну соларну електрану

Српска добија још једну соларну електрану

210
0

Електропривреда Републике Српске требало би да добије и другу соларну електрану у наредне двије године.

Концесиони уговор за изградњу и коришћење потписан је са Владом Републике Српске.

Пројектована снага будућег објекта је око 53,5 мегавата, са годишњом производњом од 85 гигаватчасова електричне енергије.

Ријеч је о другој соларној електрани, која би била у власништву Електропривреде Републике Српске, на платоу Зубаца код Требиња.

Процедура за добијање концесије била је дуга, али значај тога енергетског објекта је што би додатно донио енергетску стабилност домаћем систему.

– Све што направимо, што остане у Републици Српској, омогућиће повољне цијене за домаћинства и привреду, то је наш циљ, направити што више објеката, посебно из обновљивих извора који се финансирају из међународних финансијских институција, из комерцијалних банака. Желимо да ЕРС буде најповољнији снебдјевач у Европи – рекао је Лука Петровић, директор Електропривреде Републике Српске.

Пројектована снага соларне електране је нешто већа од 53 мегавата, са годишњом производњом од око 85 гигаватчасова струје. Соларна електрана Требиње два спремна је за спровођење јавне набавке која би могла потрајати до годину дана.

Предвиђени модел изградње је ИПС+Ф, што подразумијева проналазак извођача који ће изградити соларну електрану која би се исплатила за тринаест година. Вриједност изградње са прикључном мрежом, разводним постројењем и приступним путевима, по садашњим цијенама, износи око четердесет пет милиона евра, преноси РТРС.

 

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстМаратонац Невен Тушевљак трчи за болесног дјечака
Сљедећи текст„Славија“ максимална и након „Зрињског“