Насловна Најновије Српска опен довешће у Бањалуку велика свјетска имена

Српска опен довешће у Бањалуку велика свјетска имена

144
0

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић рекла је да је тениски турнир Српска опен догађај од изузетно великог значаја за Српску јер ће у априлу у Бањалуку довести велика свјетска тениска имена, првенствено најбољег српског тенисера Новака Ђоковића.

Чабрићева је у интервјуу Срни поводом 100 дана рада Владе нагласила да је овај догађај важан у спортском, али и у сваком другом смислу – туристичком и међународном.

– Влада Републике Српске уложила је значајна средства у изградњу мултифункционалне дворане и тениских терена на којима ће турнир бити одигран, а који ће остати Републици Српској по завршетку овог спортског догађаја – рекла је Чабрићева.

НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ ПОД ЗАСТАВОМ СРПСКЕ

Она је рекла да је у области спорта за ово министарство најзначајнији спортски догађај Европско првенство у одбојци за ученике и ученице до 18 година које ће бити одржано у Требињу од 21. до 27. маја.

– Ријеч је о најзначајнијем школском спортском догађају захваљујући којем ће у Републику Српску доћи 300 ученика из различитих европских земаља, али и чланови њихових делегација – истакла је Чабрићева.

Она је навела да је, захваљујући квалитетном раду и развоју школског спорта кроз Мале олимпијске игре Републике Српске, стигла и награда у виду додјеле организације Европског првенства у одбојци за ученике и ученице до 18 година, на којем ће репрезентација Српске наступати под својим именом, заставом, химном, што је велики успјех.

Чабрићева је додала да ће се Министарство породице, омладине и спорта трудити да се настави добра сарадња са удружењима и организацијама из ресорне надлежности, да и даље развија школски спорт јер се показало да је то добар пут и да је претходних 20 година преданог рада дало одличан резултат који је препознат и на европском нивоу.

ПРВИ ПУТ ТРАЈНО ПРАВО ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ РОДИТЕЉЕ ЧЕТВОРО И ВИШЕ ДЈЕЦЕ

Она је истакла да су у свим ресорима започети значајни пројекти и истакла да Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце представља најзначајнији пропис у области подршке вишечланим породицама – системску мјеру која је први пут дефинисана на овај начин, као трајно право.

– То је системска мјера која је први пут на овај начин дефинисана као трајно право за све незапослене родитеље четворо и више дјеце и остварује се све док је најмлађе дијете малољетно – истакла је Чабрићева.

Она је рекла да овај закон, који се примјењује од почетка календарске године, предвиђа исплату по 750 КМ свим незапосленим родитељима четворо и више дјеце који испуњавају Законом прописане услове и до сада се Министарству јавило више од 4.000 породица.

– На овај износ уплаћују се припадајући порези и доприноси и ријеч је о значајној подршци вишечланим породицама, а родитељи захваљујући овом примању могу остварити право на пензију. За ове намјене у буџету су предвиђена средства од 70 милиона КМ – навела је Чабрићева и додала да ће подршка вишечланим породицама бити настављена примјеном Закона.

УСВОЈЕНА ОМЛАДИНСКА ПОЛИТИКА 2023-2027

Она је рекла да у 100 дана рада Владе Српске нису занемарени ни млади и да је усвојена и Омладинска политика Републике Српске за период од 2023. до 2027. године, која представља најзначајнији стратешки документ за младе.

Чабрићева је истакла да је ријеч о интегрисаном, мултисекторском стратешком документу који дефинише јавне политике и усмјерава развој свих области значајних за младе, те реализацијом стратешких циљева и приоритета води ка побољшању услова живота младих и ствара предуслове за њихов останак у Републици Српској.

– Документ је темељно рађен, а у изради је учествовало 70 представника надлежних институција, те јавних установа, удружења грађана и омладинских организација и стручњака за области које су значајне за унапређење полажаја младих. Изради је претходило свеобухватно истраживање током прошле године – навела је Чабрићева.

Према њеним ријечима, Омладинска политика ће у наредних пет година бити реализована у одређеним етапама, а приоритет ће бити реализација стратешких циљева: унапређење прилика и интереса младих за бољи живот /одржив останак и повратак/ у Републици Српској, подстицање иницијативе и одговорног дјеловања младих у заједници, развијање здравих животних стилова и одговорног односа према околини, промовисање изврсности и стварање узора код младих.

НАСТАВЉА СЕ ПРОГРАМ СУБВЕНЦИОНИСАЊА КАМАТНЕ СТОПЕ ЗА СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ ЗА МЛАДЕ

Она је рекла да ће бити настављен и изузетно значајан Програм субвенција каматне стопе на стамбене кредите младих и младих брачних парова који ресорно министарство реализује од 2008. године.

– Укупан број до сада додијељених субвенција износи 5.120, а у те сврхе је, закључно са 2022. годином, пласирано више од 17.100.000 КМ – навела је Чабрићева.

Она је додала да до краја године Министарство породице, омладине и спорта чека и реализација значајних манифестација попут Љетне школе спорта, Сусрета младих, обиљежавање значајних датума попут Међународног дана дјетета, Међународног дана породице, 16 дана активизма против насиља над женама, Међународног дана волонтера, као и израда Акционог плана за реализацију стратешких циљева Омладинске политике и прописа који регулишу борбу против насиља у породици, али и подзаконских аката у области спорта, а у складу са Законом о спорту.

Она је навела да ће се Министарство у току године бавити и дугогодишњим проблемом пореских дуговања спортских организација, као и додатним уређењем области рада тренера и њихове едукације, те лиценцирања.

– Наставићемо и са реализацијом кампања „Волим Српску“ и „Буди другачији, блокирај хејт“. Углавном је ријеч о редовним активностима које су дефинисане програмом рада Министарства породице, омладине и спорта, а трудићемо се да у сваком сегменту у којем то буде могуће унаприједимо свој рад – рекла је Чабрићева и додала да ће реализација значајних пројеката започетих у свим ресорима тећи континуирано.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКонцерт у част Жаку Брелу
Сљедећи текстВлада Српске о оснивању средње школе унутрашњих послова