Насловна Вијести „Српска припремљена за ауто-пут Београд-Сарајево, ФБиХ нема ни трасу“

„Српска припремљена за ауто-пут Београд-Сарајево, ФБиХ нема ни трасу“

220
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се Република Српска припремила за изградњу ауто-пута од Београда до Сарајева, док Федерација БиХ није одредила ни трасу.

Додик је рекао да је најављено да ће турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, који заговара тај пројекат, доћи 18. августа, када ће, према његовим ријечима, вјероватно, бити подвучене неке црте.

– Однос са Турском је данас коректан. Не могу рећи да ли ће тако бити у будућем времену. Ердоган је велики државник, веома прагматичан. Најчешће теме разговора са њим су биле економске, у стилу изградње ауто-пута од Београда до Сарајева – изјавио је Додик за Глас Српске.

Додик је, говорећи о сарадњи са турским предсједником, оцијенио да ће он, у крајњој инстанци, увијек бити на страни Бошњака.

– Оно што се промијенило јесте да је са позиције министра спољних послова отишао Ахмет Давутоглу, који је заговарао неоосманизам. Била је прилика да се сретнем са Ердоганом у два-три наврата. Није лијепо препричавати те састанке, али ја сам у њему видио једног од најобјективнијих људи из те приче. Наравно да он воли БиХ, али је свјестан да се ствари овдје не могу моделирати одлукама странаца – рекао је Додик.

Он је напоменуо да је сваки састанак са Ердоганом био позив да се у БиХ договара.

– Чак је једном изричито речено да се не ослањамо на странце јер ће они доћи главе БиХ – нагласио је Додик и оцијенио да је то потпуно рационално, да улогу Турске не треба одбацити, те да је позвао Ердогана да посјети Републику Српску.

Говорећи о идеји о трилатералном састанку Србије, Хрватске и Турске са лидерима из БиХ, српски члан Предсједништва БиХ навео је да је ту „закочио“ предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

– Изетбеговић је поданик Запада, који је одустао од трилатералног састанка Србије, Хрватске и Турске са лидерима из БиХ – рекао је Додик.

Он је навео да је предсједник Хрватске Зоран Милановић обећао да ће учествовати у овом састанку, те да је сматрано да се о томе има договор, а он је онда јавио да је причао са Изетбеговићем и да му је рекао да је одустао.

– Не могу да разумијем да један народ, који би требало да буде политички, одбија то и прихвата лажног високог представника као свој ауторитет. Мени то не иде у главу – рекао је Додик.

Он је оцијенио да су многи у политици схватили да ће БиХ пропасти ако није уставна, наводећи да и хрватски предсједник то разумије и гледа ствари из своје визуре.

– Ако рушите Дејтон, угрозили сте позицију Хрвата – сад су стјерани уз зид. Схватили су да Хрвата неће бити као политичког народа ако се овако настави. С друге стране, прије петнаестак година против Срба су били сви, и ОХР и сви странци, и муслимани и Хрвати. Данас то није тако. А онда ме опозиција проглашава хрватским човјеком, а мени је у причи око Пељешког моста било само важно да добијемо мост у Градишци – рекао је Додик.

Додик је, коментаришући оптужбе да је преко приче о Пељешком мосту могао да буде рјешаван проблем Трговске горе, рекао да је то дошло касније.

– Ово са мостом у Градишци траје 10 година. Ми смо још тада добили кредит, али нисмо активирали средства јер је Хрватска опструисала цијелу ствар. Још сам Иви Санадеру предлагао да ми финансирамо изградњу, а да раде њихове фирме, само да бисмо направили мост – рекао је Додик.

Он је навео да је на крају одлучено да се не одступи од става да мост буде прављен попола.

– То је нама капитално. Пељешки мост, шта ми имамо с тим? А, и није било оправдано заустављати Хрватску у тој причи. Мени су и Кинези захвалили што је та инвестиција успјела. Све друго је галама. То је био прагматичан потез – оцијенио је Додик.

Додик је истакао да не сматра поразом то што није имао „довољно руку“ у Народној скупштини Републике Српске за нека вета.

– То је пораз Народне скупштине, којој је дато то право. Моје је да кажем да мислим да то треба да иде на Скупштину, да она афирмише своје право да донесе коначну одлуку. То је врхунско право – појаснио је Додик.

Претходни текстПД“ Гласинац“ – Романија више од планине
Сљедећи текстФоча – 16. Међународни омладински турнир