Насловна Вијести Источно Сарајево Српска цијени труд најбољих ученика и жели да их награди

Српска цијени труд најбољих ученика и жели да их награди

233
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, изјавио је да циљ акције „Одличне оцјене за олимпијско љето“ у оквиру које ће, на његову иницијативу, свим вуковцима из Републике Српске бити обезбијеђен бесплатан тродневни боравак на овој планини, да се награде свршени матуранти средњих школа у Српској за одличан успјех, као и да развију припадност друштву и Српској.

„Желимо да их охрабримо да наставе са изванредним резултатима које су до сада показали, јер они су будућност, будућа економска, политичка, културна интелектуална елита Републике Српске и требају нам јер су највећи гарант нашег опстанка овђе“, нагласио је Додик на Јахорини.

Према његовим ријечима, власти су одлучиле да на овај начин почасте најбоље свршене матуранте како би виђели да се брине о њима.

Изразивши наду да ће боравак стотињак вуковаца из цијеле Републике Српске који ће проћи кроз овај програм боравити на Јахорини бити богат и да ће се међусобно упознати, Додик је најавио могућност да ова акција буде настављена у току скијашке сезоне.

Он је додао да ће дио хотела „Рајска долина“ у којем ће боравити вуковци, млади, бити намјенски реконструисан за боравак младих.

Српски члан Предсједништва БиХ констатовао је да је очигледно да ће Јахорина са својим потенцијалима постати елитно мјесто, али да не смије бити отуђена од младих.

Подсјећајући да је до сада у Јахорину уложено више од 300 милиона KМ, укључујући реконструкцију пута од Пала до планине, Додик је рекао да ће ове инвестиције бити настављене.

„Све то привукло је значајан потенцијал приватног инвестирања овдје, што је јако важно, али Јахорина не смије да изгуби душу, морамо да водимо рачуна сви заједно, и на републичком и локалном нивоу, да бетон не затрпа планину и да се очувају њене најважније функције“, истакао је Додик.

Он је изразио задовољство добрим финанијским резултатима Олимпијског центра Јахорини, наводећи да је то дио свеукупних напора и доказ свима који су сматрали супротно.

„И управо ови млади треба да виде, како би знали да ће рад који улажу за успјех у школи морати да мултипликују сутра када постану водећи људи на многим позицијама и дестинацијама и када буду преузимали одговорне функције. Њихово вријеме тек долази, а друштво не може без њих који остварују изванредне резултате у школовању“, истакао је Додик.

Он је додао да је тачно да неки људи одлазе, али да то није толико драматично колико неки желе да прикажу.

Додик се осврнуо и на значајне инвестиције које је Република Српска реализовала у Источном Сарајеву и његовим општинама, констатујући да су ријешени готово сви отворени проблеми од изградње болнице па надаље.

„Рјешавмо гасификацију шест општина од Шековића до Источног Новог Сарајева, при чему је Јахорина дио тог пројекта, у шта ће бити уложено ко 60 милиона KМ“, навео је Додик и додао да је циљ да се младима не остављају неријешени проблеми као што је то био са претходним генерацијама.

Додик је додао да су у току изградња и ауто-пута ка Србији, као и уговарање изградње комуникације у виду брзе цесте или ауто-пута која ће повезати исток Српске са Србијом.

„Малим путевима људи одлазе, а великим долазе“, истакао је Додик.

Наводећи да је Олимпијски центар „Јахорина“ генератор опстанка на овим просторима и развоја других привредних грана, Додик је изразио задовољство што ће Олимпијски центар бити повезан са Андрићградом као и да ће након 50 година чекања бити реализовани пројекти на Игриштима код Власенице.

„Република Српска је добро мјесто за живот. Сви треба да више радимо и боримо се за њу“, истакао је Додик и додао да треба чути мишљење младих како виде перспективу Српске и које су њихове потребе како би старији могли да раде на томе.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВуковци на Јахорини у оквиру пројекта “Одличне оцјене за олимпијско љето“
Сљедећи текст“Војводина“ узвраћа гостопримство кадетима “Сутјеске“