Насловна Друштво Српски средњовјековни споменици драгуљи Унескове баштине (ВИДЕО)

Српски средњовјековни споменици драгуљи Унескове баштине (ВИДЕО)

235
0

Владари из династије Немањића, чији је родоначелник велики жупан Стефан Немања, за два вијека столовања Србијом, оставили су више од 200 задужбина. Историчари умјетности, архитекте и сликари истичу да, све што је сачувано у Студеници, потврђује да је српска средина још од времена Стефана Немање била отворена према најзначајнијим умјетничким токовима тадашње Европе.

У манастирском комплексу подно Радочеле Богородичина црква зидана је у српско-византијском стилу и украшена изузетно вриједним фрескама. За тај споменик српске прошлости, који је 1986. уписан у Унесков регистар свјетске баштине, с правом се каже да је наш прозор у свет.

„Живопис Краљеве цркве је веома вриједан. Сама чињеница да је скоро 200 година прије Микеланђелове Сикстинске капеле осликана већ говори о томе колико је био драгоцјен тај живопис у то вријеме“, каже теолог др Тихон Ракићевић.

Ванвременску љепоту сликарства у Немањићким задужбинама одликују сцене Великих празника посвећених Христу и Богородици.

„Причамо им опште о Светом Сави и Светом Симеону. О тим стубовима и темељима наше духовности, наше народне црквености и државности, културе, писмености“, наводи монах Силуан, сабрат Манастира Студенице.

У Руговској клисури древна метохијска лавра Пећка патријаршија задивљује архитектонским склопом храмова у којима је и осликан цијели календар у години.

Ктиторски натпис Високих Дечана – монументалне задужбине из времена процвата средњовјековне српске државе потврђује чије је наслијеђе. О својеврсном православном трајању свједочи и Милутинова Грачаница, архитектонска љепотица која је претрајала седамсто љета.

„Сви они имају таква остварења истовремена да би могли и сада да кажемо да су ово највећи драгуљи тога доба – средњег вијека и зато су проглашени за свјетску културну баштину“, истиче његово преосвештенство Теодосије, владика рашко-призренски.

У регистру свјетске културне баштине Унеска уписано је осам краљевских задужбина које су незаменљиво свједочанство многовјековног опстајања народа коме су их Немањићки владари завјештали.

 
ИЗВОРртс
Претходни текстУ Српској рођене 32 бебе
Сљедећи текстСутра озваничење завршетка изградње моста преко Саве код Градишке