Насловна Најновије Стано: Одмах одгодити одлуку о регистарским таблицама и обуставити казнене мјере за...

Стано: Одмах одгодити одлуку о регистарским таблицама и обуставити казнене мјере за Србе

148
0

Портпарол ЕУ Петер Стано позвао је власти /самопроглашеног/ Косова да одмах одгоде примјену одлуке о регистарским таблицама и да обуставе казнене акције за грађане Србије који имају аутомобиле са српским регистарским ознакама, преноси Косово онлајн писање Албанијан поста.

ЕУ поново тражи од приштинских власти да без одлагања поштују своје обавезе. То значи моментално продужење процеса пререгистрације возила и обуставу било какве казнене акције против власника регистарских ознака КМ – нагласио је Стано.

Стано је подсјетио и на обавезе које институције самопроглашеног Косова имају да спроводе споразум о формирању Заједнице општина са српском већином.

– Скупштина Косова је ратификовала Бриселски споразум и Уставни суд /самопроглашеног/ Косова је одлучио да се успостави Асоцијација/Заједница. Стога је њено успостављање законска обавеза за /самопроглашено/ Косово. Континуирано неспровођење ове обавезе крши принцип владавине права и штети угледу и кредибилитету /самопроглашеног/ Косова – рекао је Стано.

Он је додао да је одговорност страна да гарантују мир и стабилност.

– Свака акција, попут паљења аутомобила, или застрашујућа реторика која би могла да доведе до тензија, неприхватљива је и изазваће одговарајућу реакцију међународне заједнице – навео је Стано у одговору за Албанијан пост.

Стано је оцијенио да повлачење српских представника из институција самопроглашеног Косова није рјешење за актуелне спорове, али „има потенцијал за ескалацију тензија на терену“.

Портпарол ЕУ је позвао Србију и Српску листу да поштују своје обавезе и врате се у институције самопроглашеног Косова како би испунили задатке које су преузели, укључујући полицију, правосуђе и локалне управе.

Он је навео да недавана дешавања доводе у опасност године напорног рада и достигнућа у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ и ометају безбједносну ситуацију у региону и шире.

Стано је гарантовао да је за сваку акцију која би довела до конфронтације, у блиској координацији са мировном мисијом НАТО на Косову /Кфор/ и Косовском полицијом, Мисија ЕУ за владавину права /Еулекс/ спремна да обезбиједи стабилност на терен.

– ЕУ је спремна да настави да олакшава преговоре, али обје стране морају показати спремност да конструктивно траже рјешења и поштују своје обавезе преузете у дијалогу – закључио је Стано.

Политички и институционални представници Срба одлучили су да Срби напусте све политичке институције на Косову и Метохији, скупштину, владу и четири општине, као и у правосудне органе, полицију и администрацију.

Предсједник Српске листе Горан Ракић рекао је да те одлуке бити на снази док Приштина не почне да поштује споразуме и право, док не повуче одлуку о таблицама и формира Заједницу српских општина.

ИЗВОРСрна
Претходни текстРаковић: Намјера Приштине је да Срба на КиМ више нема
Сљедећи текстВучић: Приштина угрожава мир једностраним акцијама