Насловна Најновије Стевандић: Спорни гласачки листић неважећи, недопустиво прекрајање изборне воље

Стевандић: Спорни гласачки листић неважећи, недопустиво прекрајање изборне воље

52
0

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, саопштио је данас, да је недопустиво да се користе манипулације Уставног суда БиХ, Суда БиХ и Центране изборне комисије /ЦИК/ БиХ, да би се прекрајала изборна воља посланика Народне скупштине, у процесу избора делегата Дома народа БиХ.

Поводом информације да је ЦИК БиХ поново признала спорни гласачки листић листе ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске, у саопштењу се наводи да је спорни гласачки листић неважећи и по Изборном закону БиХ и по Упутству о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ, обухваћених Изборним законом БиХ.

„Због тога се не може дозволити да ЦИК БиХ у сарадњи са Уставним судом БиХ и Судом БиХ, одлучује ко ће бити изабран за делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, јер то право искључиво припада Народној скупштини у складу са Уставом БиХ, гдје је прописано да делегате из Републике Српске бира Народна скупштина Републике Српске“, појашњено је у саопштењу.

Из Народне скупштине подсјећају да је Уставни суд БиХ претходно дјелимично усвојио апелацију ПДП-а и потврдио да им је повријеђено право на слободне изборе у вези са избором делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ у Народној скупштини Републике Српске, а Суд БиХ све је вратио ЦИК-у БиХ на поновно одлучивање, приликом којег је поново признат спорни гласачки листић.

У саопштењу се напомиње да је увидом у спорни гласачки листић за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа, видљиво да се на дну гласачког листића налази одјељак под називом „Напомена“, гдје у првој реченици стоји упутство о гласању: „Гласање се врши стављањем знака Х у квадратић поред назива предлагача кандидатске листе /политички субјект или посланик заступљен у Народној скупштини Републике Српске/“.

Изглед и садржај гласачког листића и начин на који се гласа, утврђен је Упутством о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ, обухваћених Изборним законом БиХ.

„Увидом у спорни гласачки листић, видљиво је да је квадрат са текстом: `ПДП-Партија демократског прогреса` прекрижен /не ради се о знаку Х/, а да је квадратић поред назива предлагача кандидатске листе остао празан“, наводи се у саопштењу.

На основу овог, појашњавају у саопштењу, видљиво је да спорни гласачки листић није попуњен како је то прописано у споменутој „Напомени“ и да је самим тим неважећи према Упутству о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ, што је исправно утврдила Комисија за избор и именовање Народне скупштине Републике Српске.

„С обзиром на то да спорни гласачки листић није испуњен, јер је квадратић поред назива предлагача кандидатске листе празан, он је неважећи“, наглашава се у саопштењу.

ИЗВОРсрна, фото илустрација banjaluka.net
Претходни текстДан сјећања на геноцид у Јасеновцу обиљежавати 22. априла
Сљедећи текстМУП Републике Српске: ИДДЕЕА наставља обману, за кршење закона тражићемо одговорност