Насловна Вијести Република Српска Стипендије за око 550 средњошколаца који су уписали дефицитарна занимања

Стипендије за око 550 средњошколаца који су уписали дефицитарна занимања

372
0
ПРИЈЕДОР, 6. АПРИЛА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић посјетила је данас Тренинг центар за алатничаре у пословној јединици компаније "Колектор ЦЦЛ" у Приједору.

За око 550 ученика првих разреда средње школе који су уписали неко од дефицитарних занимања биће обезбијеђене стипендије од 100 КМ и бесплатан превоз, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Након уписа ученика у први разред у школској 2022/23. години, дефицитарна занимања, од планираних 728 ученика, уписало је око 550 ученика или 70 одсто у 36 школа, 28 јединица локалних заједница и 19 занимања.

Из Министарства истичу да је Влада Републике Српске опредијељена да и у новој школској години подржи ученике који уписују занимања која су дефинисана као дефицитарна.

У буџету су, како наводе из Министарства, за ову намјену планирана средства у износу од 900.000 КМ и то стипендије у износу од 100 КМ и бесплатан превоз за ученике првог разреда дефицитарних занимања.

У складу са закључком Владе Српске, Министарство просвјете и културе у сарадњи са локалним заједницама, пословном заједницом и школама сачинило је листу дефицитарних занимања у Републици Српској, која је објављена на званичној страници прије термина првог уписног рока у школску 2022/23. годину.

На основу прикупљених података установљено је да се највеће потребе на тржишту рада јављају за занимања трећег степена у струкама машинство и обрада метала /бравар – заваривач, механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике, обрађивач метала резањем, алатничар, механичар гријне и расхладне технике/.

У струкама пољопривреда и прераде хране /пекар, месар, агропроизвођач прехрамбени прерађивач/, угоститељство и туризам /конобар и кувар/.

Највеће потребе на тржишту рада јављају се и за занимања трећег степена у струкама саобраћај /возач моторних возила/, електротехника /ауто-електричар и електричар електроинсталатер/, шумарство и обрада дрвета /столар/ и геодезија и грађевинарство /каменорезач – керамичар/.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра помен српским страдалницима у Трнову
Сљедећи текстПомен звјерски убијеним Србима у Глинској цркви