Насловна Вијести Столтенберг: Европа ће платити цијену за подршку Украјини

Столтенберг: Европа ће платити цијену за подршку Украјини

211
0

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је неопходно да се настави пружање помоћи Украјини, али да ће бити тешко и да ће Европа платити цијену за подршку Кијеву.

– Оно што видимо је подршка без преседана европских савезника НАТО-а, Њемачке, Канаде, САД и бројних других земаља широм свијета. Учествовао сам у форуму Кримска платформа предсједника Украјине Владимира Зеленског и порука коју су послали сви лидери је јасна: стојимо иза Украјине и подржаваћемо ту земљу докле год то буде неопходно. То је порука НАТО савезника – рекао је Столтенберг за њемачку телевизију ЗДФ.

Он је нагласио да пружање војне помоћи Кијеву није лако.

– Не кажем да је лако. Захтијева тежак рад. Привржен сам раду са другим лидерима Алијансе у Европи и Сјеверној Америци како бисмо осигурали наставак обезбјеђивања подршке – истакао је Столтенберг.

Столтенберг је нагласио да је подршка Њемачке значајна и изразио наду да ће њемачка Влада учинити више.

Генерални секретар Алијансе упозорио је да ће сљедећа зима бити тешка, пренио је ТАСС.

– Платићемо подршку за нашу подршку Украјини као посљедицу санкција. Русија, наравно, користи енергију као оружје. Али морамо разумјети да не постоји алтернатива нашој подршци – навео је Столтенберг.

Он је позвао Запад да „максимализује вјероватноћу прихватљивог исхода рата са становишта Украјине“, уз напомену да је најбоље што западне земље могу да ураде да пруже војну, финансијску, хуманитарну и економску подршку Украјини.

Столтенберг је напоменуо да би подршка Украјини могла да траје годинама, али да ће бити посљедица, не само у војној сфери већ и у индустрији.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛаловић: Непопуларне редукције воде више неће бити потребне
Сљедећи текстДодик поднио кривичну пријаву против Џаферовића