Насловна Најновије Столтенберг: НАТО разматра стављање нуклеарног арсенала у стање борбене готовости

Столтенберг: НАТО разматра стављање нуклеарног арсенала у стање борбене готовости

56
0

Земље НАТО-а разматрају могућност довођења нуклеарних бојевих глава Алијансе у стање борбене готовости, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг за британски лист Телеграф.

– Нећу улазити у оперативне детаље о томе колико нуклеарних бојевих глава треба да буде у приправности, али морамо да се консултујемо о тим питањима. Управо то и радимо – рекао је он.

Столтенберг је објаснио да НАТО мора да демонстрира свој нуклеарни арсенал свијету како би послао директан сигнал непријатељима Сјеверноатлантског савеза.

С тим у вези, шеф НАТО-а је додао да Кина активно улаже у свој нуклеарни арсенал, који ће, према његовим ријечима, до почетка 2030-их година достићи хиљаду бојевих глава.

– А то значи да ће се НАТО, у не тако далекој будућности, вјероватно сусрести са нечим са чиме се раније није суочавао, а то су два потенцијална противника са нуклеарним оружјем – Кина и Русија. И, наравно, то повлачи посљедице – напоменуо је Столтенберг.

Руски предсједник Владимир Путин је раније на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу изјавио да Москва не звецка нуклеарним оружјем. Он је упозорио да не треба олако схватати питање употребе оружја за масовно уништење.

ИЗВОРsputniknews.com
Претходни текстНетанијаху распустио ратни кабинет
Сљедећи текстМанифестација „Конференција беба“ – Петак, 28. јуна на Шеталишту „Др Миодраг Лазић“.