Насловна Најновије Странке “тројке“: СДА блокира формирање власти у ФБиХ

Странке “тројке“: СДА блокира формирање власти у ФБиХ

143
0

СДП БиХ, Народ и правда и Наша странка, истичу да у досадашњим разговорима о формирању власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/, СДА није понудила ниједно рјешење и да јој се читав концепт сводио на блокаде и ултиматуме за учешћем у власти.

Позиве СДА за разговорима, странке „тројке“ сматрају „неискреним покушајем одуговлачења и даље блокаде ФБиХ“.

„Унутар уставног рока од 30 дана, /потпредсједник ФБиХ/ Рефик Лендо, није понудио ни приједлог кандидата за премијера, ни кандидате за министре, као ни било какав програмски документ“, наводи се у заједничком саопштењу ове три странке.

Са истеком уставног рока од 30 дана, како се наводи, постало је јасно како не може понудити било какав доказ, да СДА има потребан коалициони капацитет за формирање федералне владе.

„С друге стране, странке већине су у законском року прикупиле потписе парламентарне већине, понудиле састав Владе ФБиХ, те усагласиле заједнички програм. Све наведено говори да СДА и Рефик Лендо нису имали ни жељу, ни идеју за изналажење најбољих рјешења за грађане Федерације, како у кадровском, тако и у програмском смислу“, наводе из „тројке“.

Читав концепт СДА, се према „тројци“, сводио на блокаде и ултиматуме за учешћем СДА у власти, без икаквог генералног циља или визије опредмећене у конкретном програму.

„На крају, то је од СДА и ДФ сасвим очекивано“, напомињу из „тројке“ уз оцјену да је након истека уставног рока јасно да је циљ СДА опстанак тренутне крње Владе ФБиХ, предвођене осуђеним премијером /Фадилом Новалићем/.

У саопштењу се истиче да је ријеч о неприхватљивој намјери, чији једини циљ је опстанак СДА на власти, без икакве показане амбиције за унапређењем живота грађана.

„Ријетки грађани који су у посљедње вријеме осјетили лични бољитак су делегати у Дому народа који су се приклонили СДА, а заузврат осигурали запослења за чланове породице и ко зна какве друге `бенефиције`. Уобичајено, СДА и даље свјесно замјењује тезе и лаже, што је један од кључних разлога зашто нико осим ДФ-а неће с њима“, наводе из „тројке“.

У саопштењу се подсјећа да је прије два дана у Парламенту ФБиХ усвојена декларација, која је у истом тексту усвојена и у претходном сазиву на приједлог СДП-а БиХ.

На њихову жалост, наводе из „тројке“, декларација говори о неприхватању измјена које би додатно продубиле етничке подјеле и дискриминације кроз изборни процес.

„Уколико СДА и Рефик Лендо прихвате принципе парламентарне демократије и прихвате постојање парламентарне већине, престаје потреба за било каквом интервенцијом ОХР-а“, додаје се у саопштењу.

Странке „тројке“ истичу да остају посвећене тренутној коалицији и већини, те да су увјерени да ће блокада коју прави СДА ускоро бити окончана у интересу свих грађана ФБиХ.

ИЗВОРсрна, фото Nap.ba
Претходни текстЉекару приведеном на Јарињу одређен притвор
Сљедећи текстТри лица погинула у саобраћајној несрећи у Црној Ријеци