Насловна Најновије Сутра Дан општине Фоча

Сутра Дан општине Фоча

163
0

Дан општине Фоча- 9. мај, сутра ће бити обиљежен свечаном сједницом Скупштине општине, на којој ће се заслужним појединцима додијелити највиша општинска признања и награде.

Дан побједе над фашизмом у Фочи се слави и као Дан општине.

Фочанска република и Фочански прописи- први правни акти нове Југославије, лијечење промрзлих Игманаца, оснивање чувене Војно медицинске академије ВМА, Партизанска олимпијада, установљавање ордена народни херој, Битка на Сутјесци, неки су од важних дешавања у Фочи током Другог свјетског рата.

На свечаној сједници, Повеља општине Фоча биће додијељена постхумно некадашњем предсједнику Скупштине општине Фоча и посланику у Народној скупштини Републике Српске Радојици Млађеновићу, док ће признање Почасног грађанина бити уручено угледном добротвору и дугогодишњем начелнику Никеје у Грчкој Ризосу Комицасу.

Уз Повељу општине и признање Почасни грађанин општине Фоча, биће додијељене 22 захвалнице, те 13 новчаних награда од по 500 КМ.

Сједница је у 11,00 часова у у сали Градског позоришта.

Претходно ће, у 9,00 часова, бити положено цвијеће на спомен обиљежја.

Ризос Комицас: Моје срце је увијек било у Фочи

Од 1994. године, па до данас, осјећам се као грађанин Фоче и моје срце је увијек било овђе у Фочи заједно са свим породицама са којима смо контактирали у ратним годинама, па све до данас. Овако је за Радио Фочу прокоментарисао данашњи пријем код начелника општине Ризос Комицас, из грчке Ларисе, коме ће на сутрашњој свечаној сједници поводом Дана општине, 9. маја, бити додијељено признање Почасног грађанина за значајан допринос у области хуманитарног рада и успостављање међународне сарадње од посебног значаја за Фочу.

ми

Комицас је током Одбрамбено-отаџбинског рата прикупљао хуманитарну помоћ, храну и лијекове за грађане Фоче. Током ратних година организовао је и боравак ђеце погинулих бораца код грчких породица у Лариси.

У сарадњи са Амбасадом СР Југославије у Атини, у фебруару 1993. године покренуо је акцију прикупљања хуманитарне помоћи која је допремљена у Београд, а потом посредством Српске православне цркве стигла у Фочу и остале крајеве Републике Српске.

-Осјетио сам потребу да помогнем братском српском народу можда и због тога што потичем из породице која је у Другом свјетском рату изгубила своје родитеље. Осим тога, на неки начин и ја сам био сирото дијете које је касније изгубило и своје претке у рату који је 1970. године избио у Грчкој. Чувши шта се све дешава на вашим просторима, осјетио сам жељу да се укључим преко наших хуманитарних организација и да помогнем колико могу српском православном народу овђе у БиХ и цијелом простору бивше Југославије-присјетио се Комицас.

Као начелник општине Никеја, у саставу побратимског града Лариса, Комицас је и по завршетку рата наставио хуману мисију. Уз братски српски народ, помагао је и Српску православну цркву, организовао дружења грчких и српских породица у Фочи и посветио се промоцији културних вриједности два народа. Један је и од добротвора у изградњи Храма Светог Василија Острошког и Петра Дабробосанског на Велечеву.

-Морам се вратити опет на 1994. годину, јер помоћ коју смо ми тада допремили до Београда је заслугом, сада благопочившег митрополита Николаја стигла у Фочу. Сва сарадња са Фочом која је касније настављена током мог двадесетогодишњег управљања општином Никеја која је у саставу града Ларисе имала је за циљ наставак и продубљивање веза, те да се то никада не прекине. Сада већ имамо и у генима сарадњу између људи, и сматрам да наша ђеца, наша унучад, требају да наставе тај пут-истакао је Комицас.

Осим братских, нераскидивих веза, односи између Фоче и грчке Ларисе биће успостављени и на пољу културе, спорта, туризма и образовања, поручио је Комицас након пријема код начелника Фоче Милана Вукадиновића.

Моја кћерка је предсједник Културно-умјетничког друштва у Лариси и она има жељу да настави сарадњу са Фочом. Било који облик сарадње, културни, спортски и други ће се наставити, а то смо данас и договорили са начелником Миланом-рекао је он.

Комицас је изразио дубоку захвалност општини и начелнику Фоче Милану Вукадиновићу на приједлогу да се „окити“ титулом почасног грађанина ове локалне заједнице истичући да му признање представља додатно оснажење да сарадња Фоче и Ларисе буде још боља и успјешнија.

Из локалне управе порука- немјерљив допринос Ризоса Комицаса и братске Ларисе гарант су продубљења међусобних веза и односа.

-Част ми је и задовољство што сам предложио господина Комицаса за почасног грађанина Фоче. Он то заиста заслужује, а то је најмање што можемо да учинимо за овог великог добротвора и хуманисту. Слиједи нам даље оснаживање односа, како у смислу културно-умјетничких друштава, спортских удружења, туристичких прганизација Фоче и Ларисе, здравствених и образовних установа, размјене студената, а самим тим ћемо доћи и до привредне сарадње-рекао је Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча.

Признање „Почасни грађанин Фоче“ дођељује се као посебна част појединцима који нису становници ове општине, али су својим личним доприносом задужили Фочу и њене грађане, значајно помажући напредак и развој.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстОкупљени на протесту „Србија против насиља“ изнијели више захтјева (фото)
Сљедећи текстВучић: Увођење полицајца у школе је најважнија мјера