Насловна Најновије Сутра крсна слава цркве у Јошаници и парастос за невине жртве рата

Сутра крсна слава цркве у Јошаници и парастос за невине жртве рата

145
0

Црква Светих Ћирила и Методија у Горњој Јошаници, подигнута у спомен на 56 мјештана српске националности, које је на Никољдан 1992. године звјерски побила мсулиманска војска, прославиће сутра крсну славу Светом архијерејском литургијом, коју ће служити митрополит дабробосански Хризостом.

На дан Светих Ћирила и Методија, архијерејска литургија почеће у 9.00 часова, а у наставку су литија и обред ломљења славског колача, након чега ће код споменика у близини цркве, бити служен парастос погинулим борцима и цивилним жртвама Јошанице.

Из Црквене општина Устиколина и фочанске Борачке организације, позвали су вјерни народ Јошанице и Фоче, да својим присуством увеличају овај узвишени чин.

На Никољдан, 19. децембра 1992. године припадници такозване Армије БиХ, на кућном прагу свирепо су убили 56 мјештана Горње Јошанице.

Међу жртвама је била 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче, да на селу дочекају Светог Николу.

Угашени су животи десетогодишње Драгане Вишњић, њеног три године млађег брата Дражена и двогодишње Данке Тановић.

Фочанска Борачка организација традиционлано обиљежава годишњицу страдања у Јошаници у мају поводом Љетног Никољдана, а спомен црква је понијела име светих Ћирила и Методија, који се прослављају два дана касније.

ИЗВОРсрна, фото Радио Фоча
Претходни текстСутра постепено наоблачење и пљускови
Сљедећи текстАбдулах Скака лишен слободе због злоупотребе положаја