Насловна Вијести Република Српска Сутра наставак расправе о измјенама Кривичног законика Српске

Сутра наставак расправе о измјенама Кривичног законика Српске

141
0
Посланици у Народној скупштини Републике Српске окончали су данашње засиједање, које ће бити настављено сутра расправом о Нацрту измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске.

 

Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске прописана су кривична дјела клевете и неовлаштеног објављивања и приказивање туђег списа, портрета и снимка.

Посланици ће разматрати Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске.

Биће разматрано обавјештење о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у 10.00 часова.

Посланик СНСД-а Зоран Стевановић рекао је да мора бити уведен ред у јавни простор и да Нацрт измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске није усмјерен против новинара који професионално раде.

Посланик ПДП-а Славиша Марковић рекао је да наведени закон није добар и да су одредбе којима се третирају новчане казне нереалне.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић истакао је да Српска поштује слободу говора и грађанска права и да је потребно да се сви који су релевантни укључе у јавну расправу о Нацрту измјена и допуна Кривичног законика.

Жунић је истакао да у јавном, односно медијском простору има доста недефнисаних ствари и зато је потребно усвојити закон о информисању.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Игор Црнадак каже да је неприхватљива криминализација клевете и увреде и да је Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика неупотребљив.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица тврди да медији не би требало да буду незадовољни Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, јер се пружа могућност њиховог изузимања од примјене овог закона.

Посланик СДС-а Драгомир Васић тврди да би усвајање наведеног закона довело до велике правне несигурности и колизије с другим правним нормама које већ постоје у систему.

Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије Срђан Тодоровић рекао је да постоји потреба регулисања јавног простора.

Посланик ПДП-а Мирана Савић Бањац рекла је да треба увести ред у јавом простору, али не смије бити угушена слобода говора.

Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске прописана су кривична дјела клевета и неовлаштено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка, која ће се кажњавати новчаном или казном затвора, изјавио је министар правде Милош Букејловић.

– Прописано је да ко објави или прикаже спис, портрет, фотографију, видео-запис, филм или фонограм личног карактера без пристанка лица које је спис саставило или на кога се он односи, казниће се новчаном казном или казном затвора до двије године – рекао је Букејловић у Народној скупштини Републике Српске.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстРепортажни запис- Прва школа дојења Источно Сарајево 17-19. март 2023. РТВИС, 21.03.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстОдличан наступ Mиливоја Мачара на Копаонику