Насловна Најновије Сутра обиљежавање Дана сјећања на убијену дјецу Српског Сарајева

Сутра обиљежавање Дана сјећања на убијену дјецу Српског Сарајева

155
0

Основна школа „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву, обиљежиће сутра Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, са посебним акцентом на њене ученице Наташу Учур и Милицу Лаловић, које су синоним страдања дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Полагање вијенаца на спомен-обиљежје у дворишту Основне школе „Свети Сава“ планирано је за сутра у 12.00 часова.

Даном сјећања на убијену и страдалу дјецу Српског Сарајева, проглашен је 11. март, а 2018. године у дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву, подигнуто је и спомен-обиљежје посвећено најмлађим страдалницима.

Тај датум није изабран случајно јер су 11. марта 1995. убијене су дјевојчице Наташа Учур /10/ и Милица Лаловић /11/, чије су трагичне судбине постале синоним страдањадјђеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Према сведочењима тадашњих становника Грбавице, у време када су убијене дјевојчице није било никаквих ратних дејстава, јер је био склопљен споразум о примирју које су надгледали француски и руски припадници међународних војних снага.

Снајпериста са зграде „Лориса“ на тадашњем Тргу Пере Kосорића, убио је 11. марта 1995. године Милицу и Наташу које су се играле ластиша у Улици Раве Јанковић, испред зграде на броју 59, у насељу које је тада било под српском контролом.

Српска дјеца убијана су и тешко рањавана, не само на Грбавици него и другим деловима Сарајева који су у рату били под српском контролом – Војковићима, Грлици, Врацама.

Током рата убијено је шесторо ученика ОШ „Свети Сава“, а велики број њих је рањен. Према и даље непотпуним подацима на подручју Сарајева је убијено и страдало 156 дјеце српске и других националности.

Најмлађа ученица Основне школе „Свети Сава“ била је седмогодишња Зорица Дивчић, која је била уписана у први разред, а коју су у Озренској улици убили припадници муслиманске војске док се играла у стану.

На Спомен-обиљежју убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године су уклесани стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“, који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, ради његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

ИЗВОРсрна, фото Новости.рс
Претходни текстПронађено лице које је опљачкало апотеку у Источној Илиџи
Сљедећи текстОштећена аута новинара Николе Мораче и Александра Трифуновића