Насловна Најновије Сутра обиљежавање дана Четвртог батаљона Војне полиције

Сутра обиљежавање дана Четвртог батаљона Војне полиције

187
0

Дан Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско- романијског корпуса Војске Републике Српске /ВРС/, биће обиљежен сутра у Источном Сарајеву.

Парастос погинулим и преминулим припадницима батаљона биће служен у 12.00 часова код Споменика „Слава српском борцу“ у Лукавици, саопштено је из Удружења ветерана војне полиције Сарајевско-романијске регије.

Медијима ће се послије парастоса обратити секретар Удружења Драган Пјевић, након чега је планирано дружење некадашњих припадника батаљона.

Четврти батаљон Војне полиције био је у саставу Сарајевско-романијског корпуса и под његовом директном командом.

Јединица је 24. маја 1992. године напустила касарну „Виктор Бубањ“ у Сарајеву и измјештена у село Тврдимићи на Требевићу, а дан касније извршено је прво постројавање.

Батаљон је послије тога стациониран у касарни „Слободан Принцип Сељо“ у Лукавици, Источно Ново Сарајево.

Уз уобичајне војно-полицијске задатке, јединица је била ангажована и у зони ратних дејстава широм сарајевског ратишта, са основним циљем очувања територије и становништва од непријатељске агресије.

По завршетку ратних дејстава, батаљон је са цјелокупним материјално-техничким средствима измјештен на Пале, гдје је 1997. године одређени број војника потписао прве професионалне уговоре, јер је тада јединица стављена под команду 505. Моторизоване бригаде, која је била смјештена у касарни „Милош Обилић“ и по новој формацији дјеловала је као чета Војне полиције.

Због бројних реформи и кадровских смањења, јединица је угашена 2003. године.
Батаљоном су командовали мајор Јово Штрбац, капетан Недељко Лиздек, капетан Зоран Терзић и мајор Вуко Чворо.

Kроз јединицу је прошло 409 војника, а 31 је одликован.

ИЗВОРсрна, фото град Источно Сарајево
Претходни текстДодик: Успјешни састанци у Русији – Српска показала свој значај
Сљедећи текстВучић предложио Вучевића за новог предсједника СНС-а