Насловна Вијести Источно Сарајево Сутра обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије

Сутра обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије

312
0

На Сокоцу и Равној Романији сутра ће бити обиљежена херојска одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату, у којој је животе положило више од 4.000 српских бораца, рекао је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић.

Граонић је навео да је одбрана Сарајевско-романијске регије, била један од најтежих задатака које је извршила Војска Републике Српске, односно Сарајевско-романијски корпус током Одбрамбено-отаџбинског рата.

„Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске. Сједиште Kорпуса било је у Лукавици. Kорпус је био размјештен на ширем подручју Сарајева“, изјавио је Граонић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да је овај корпус имао 15.000 до 18.000 бораца наспрам далеко бројнијих снага Првог и Другог корпуса такозване Армије БиХ, те подсјетио да су јединице Сарајевско-романијског корпуса биле у двоструком обручу.

„Непријатељске снаге су покушале извести 35 офанзива и покушаја уништења Сарајевско-романијског корпуса. Најзначајније су `Љето 92`, `Kоверат`, те `Текбир 95`. Сламање ове офанзиве одређено је као датум одбране Сарајевско-романијске регије, јер је тада дефинитивно отклоњена опасност и одбрањено ово подручје“, нагласио је Граонић.

Он је подсјетио да су јединице Првог и Другог корпуса такозване Армије БиХ у операцији „Текбир 95“ бројале око 46.000 људи, а Сарајевско-романијски корпус 17.500 бораца.

Граонић је рекао да је у борбама током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло више од 4.000 бораца Сарајевско-романијског корпуса, док их је око 10.000 рањено.

„На Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу, сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса. У знак сјећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса“, напоменуо је Граонић.

На Војничком гробљу Мали Зејтинлик сутра ће у 11.00 часова бити служен помен за све погинуле српске борце, те положени вијенци и цвијеће.

У 12.00 часова у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији биће служен парастос погинулим борцима, а у 12.15 часова предвиђено је обраћање званичника и културно-умјетнички програм.

ИЗВОРсрна
Претходни текстИзвоз одређених дрвних сортимената биће забрањен до краја септембра
Сљедећи текстНајоштрија осуда уништавања Партизанског спомен-гробља у Мостару