Насловна Најновије Сутра обиљежавање 27 година од страдања Срба у западној Крајини

Сутра обиљежавање 27 година од страдања Срба у западној Крајини

175
0

У Мркоњић Граду сутра ће бити обиљежено 27 година од страдања Срба у западној Крајини, а овом историјском догађају од републичког значаја присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Програмом обиљежавања предвиђен је парастос у 11.00 часова у капели „Светог Марка“ и полагање вијенца и цвијећа на Спомен-обиљежје масовне гробнице на градском гробљу.

У 11.40 часова предвиђено је полагање вијенца и цвијећа на Централном споменику погинулим борцима Мркоњић Града у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске на Тргу српске војске, као и обраћање званичника.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У западној Крајини 1995. године убијено је више од двије хиљаде људи, а протјерано више од 120.000.

Хрватска војска са јединицама такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина које су биле у саставу Републике Српске.

Након акције, пронађене су бројне масовне гробнице, од којих је највећа у Мркоњић Граду из које је ексхумирано 181 тијело жртава.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик: Зеленски не треба да буде питан шта западни Балкан треба да ради
Сљедећи текстСутра се обиљежава Свјетски дан менталног здравља