Насловна Најновије Сутра обиљежавање 31 године од напада на колону ЈНА у Тузли

Сутра обиљежавање 31 године од напада на колону ЈНА у Тузли

114
0

У Бијељини и Тузли сутра ће бити обиљежена 31 година од напада муслиманских снага на колону ЈНА у Тузли када су убијена 54 војника, 78 рањено, а 44 су заробљена.

За сада је потврђено да ће обиљежавању овог историјског догађаја од републичког значаја присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић и делегација Народне скупштине Српске.

У 8.00 часова предвиђено је окупљање грађана испред Градске управе Бијељина, а у 8.30 полазак аутобуса за Тузлу.

Из ресорног министарства је најављено да је од 10.00 до 11.00 часова планирана мирна шетња, полагање цвијећа и вјерски помен на Брчанској малти у Тузли.

Код Спомен-костурнице на бијељинском градском гробљу Пучиле у 12.30 часова биће служен парастос и положени вијенци и цвијеће, а за 12.45 часова предвиђено је обраћање званичника.

Обиљежавање овог историјског догађаја биће одржано у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну и том приликом су убијена 54 припадниика ЈНА, 78 их је рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а, Територијалне одбране и „Зелених беретки“.

ИЗВОРсрна
Претходни текст14. мај – Дан еуромеланома
Сљедећи текстЗбог падавина сутра наранџасто упозорење за Херцеговину