Насловна Магазин Култура Сутра отварање ,,Петровданских дана“

Сутра отварање ,,Петровданских дана“

242
0

У Сребреници ће сутра званично бити отворена традиционална меморијална манифестација „Петровдански дани“ која се организује у знак сјећања на велико српско страдање на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца и одавања почасти жртвама.

Меморијална манифестација биће отворена у 20.00 часова у Културном центру.

Отварању ће претходити промоција књиге „Дрина плаче и памти“ аутора Слободана Смиљанића и служење парастоса за све погинуле цивиле и борце из сребреничке општине у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Програм „Петровданских дана“ трајаће до Петровдана, 12. јула.

Петодневна манифестација наставља се у суботу, 9. јула, традиционалном хуманитарном акцијом добровољног давања крви и почетком традиционалног меморијалног фудабалског турнира, те гусларском вечери у порти Цркве Светих апостола Петра и Павла у Скеланима.

Трећег дана меморијала, у недјељу 10. јула, делегације Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице посјетиће породице неколико погинулих бораца и ратних војних инвалида и уручити им поклоне, а биће одржан и једнодневни турнир у малом фудбалу у мјесној заједници Топлица у славу свештеномученика Бобана Лазаревића убијеног 5. јула 1992. године у селу Крњићи.

У понедјељак, 11. јула, биће завршени спортски турнири и уручене награде побједницима, а након вечерњег богослужења у храмовима на подручју ове општине и паљења петровданских лила.

Меморијал ће бити завршен 12. јула, на Петровдан, када ће, након свете литургије у сребреничкој Цркви Покрова Пресвете Богородице, бити организоване посјете и полагање цвијећа на гробљима у Братунцу, Биљачи и Сасама те код спомен-обиљежја из посљедењег рата и спомен-костурнице страдалима у Другом свјетском рату на Залазју код Сребренице, гдје ће бити служен парастос за 69 погинулих и 22 заробљена па убијена Србина на Петровдан 1992. године.

Десет заробљених на Петровдан 1992. године још се воде као нестали док их је 10 случајно пронађено и ексхумирани су 2011. године на Залазју приликом тражења настрадалих Бошњака, а двоје несталих пронађено је на другим локацијама.

За злостављања и убиства заробљених Срба, као и оних који су на почетку рата остали лојални тадашњој муслиманској власти и сви су побијени у сребреничким логорима, нико није одговарао.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКаблиран дио далековода Пале – Соколац
Сљедећи текстИвањданска берба траве иве