Насловна Најновије Сутра Поетски дани Даре Секулић у Власотинцу

Сутра Поетски дани Даре Секулић у Власотинцу

222
0

Културни центар Власотинце, у сарадњи са „Форум театром“ Источно Сарајево, организоваће сутра у Власотинцу манифестацију „Поетски дани Даре Секулић“ посвећену овој великој српској поетеси.

Према програму овог меморијалног догађаја, сутра у 17.00 часова кренуће „Шетња Дариним Власотинцем“, за 17.45 часова планирано је прислуживање свијећа у храму Силаска Светог Духа на апостоле.

У 19.00 часова у сали Културног центра биће уприличено умјетничко вече у којем ће учествовати Сунчица Денић, Мирослав Михајловић Цера, Горица Павловић Рајковић, Станислав Станковић и директор „Форум театра“ Витомир Митрић, посредством видео-линка.

Исто вече предвиђено је и премијерно приказивање документарног филма Небојше Илића Илкета „Дара у Власотинцу“.

Митрић је рекао Срни да ће се у својој поруци Власотинчанима захвалити за све што чине да очувају сјећање на њихову некадашњу суграђанку, која је у том граду боравила као избјеглица са унуцима.

Он је истакао да је Дара живјела са свим патњама и судбином свог српског народа и то је ткала у својој поезији шест деценија.

Митрић је најавио да ће режирати и снимити документарни филм о Дари Секулић под називом „Чекајући крст“.

Српска пјесникиња Дара Секулић рођена је 29. септембра 1931. године у селу Кордунски Љесковац. До своје десете године живјела је у родној кући која је спаљена 1942. године.

Након погибије родитеља боравила је по дјечијим домовима и ђачким интернатима.

Гимназију је похађала у селу Рујевац на Банији, Италији, Сплиту, Карловцу, Загребу и Сиску, а Вишу школу за социјалне раднике завршила је у Сарајеву гдје је живјела од 1953. године.

Вријеме посљедњег рата провела је са троје унучади у избјеглиштву у Власотинцу, а у свој стан у Сарајеву вратила се 2002. године.

Преминула је 12. априла 2021. године, у 91. години.

Према њеној евиденцији, написала је 28 књига поезије.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОдржана шеснаеста редовна сједница Скупштине општине Трново
Сљедећи текстПочела исплата новца демобилисаним борцима по пројекту „Заједно до посла“