Насловна Најновије Сутра помен војницима ЈНА убијеним прије 32 године у Тузли

Сутра помен војницима ЈНА убијеним прије 32 године у Тузли

44
0

Обиљежавање 32 године од злочина муслиманских снага над колоном ЈНА у Тузли, када су убијена 54 војника, биће организовано сутра у Тузли и Бијељини, најавио је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић.

Видаковић је подсјетио да су 15. маја 1992. године паравојне муслиманске формације починиле злочин над војницима ЈНА, који су се мирно повлачили из тузланске касарне.

„У овом тешком злочину, директно емитованом на локалној телевизијској станици, убијена су 54 војника, 78 је рањено, а заробљена су 44 припадника војске, од којих је пет убијено по заробљавању“, рекао је Видаковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је напоменуо да за ове злочине нико није правоснажно осуђен.

Видаковић је навео и да је од 1992. до 1995. године убијено 1.265 Срба са подручја тузланске регије, док је око 80.000 протјерано са тог простора.

Протоколом обиљежавања овог догађаја од републичког значаја планирано је да у 8.30 часова са паркинга код Саборне цркве у Бијељини крене аутобус за Тузлу, гдје је од 10.00 до 11.000 часова у насељу Брчанска Малта планирана мирна шетња и вјерски помен.

Након тога је предвиђен повратак у Бијељину, гдје ће у 12.30 часова код Спомен-костурнице убијеним у Тузланској колони на гробљу на Пучилама бити служен парастос, а у 12.45 часова планирано је полагање вијенаца и цвијећа и обраћање званичника.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстПУ Источно Сарајево: Лице С.В. пријављено да је на блогу изнијело неистине
Сљедећи текстВолш: Ситуација за Кијев је све гора и гора