Насловна Вијести Република Српска Сутра помен убијеним Србима из Загона

Сутра помен убијеним Србима из Загона

178
0

У Братунцу ће сутра поводом 30 година од страдања 15 Срба у братуначком селу Загони бити прислужене свијеће и положено цвијеће уз централни Спомен-крст на градском гробљу.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунца Радојка Филиповић рекла је Срни да су од 14 убијених Срба у Загонима скоро сви били цивили, а једна особа се још води као нестала.

Њих су 5. јула 1992. године убили припадници муслиманских оружаних снага из сусједних села и Сребренице, настављајући етничко чишћење тог подручја започето у априлу те године.

За разлику од напада на остала српска села на подручју братуначке и сребреничке општине, која су муслиманске снаге нападале у раним јутарњим часовима, напад на Загоне започео је око 15 часова када је већина становништва била на њивама и сакупљала љетину, односно косили су и купили сијено.

Упали су у село и убијали цивиле на њивама, а неке су затекли у кућама, масакрирали и поклали.

Радомир Гвозденовић је тог дана преживио упад муслиманске војске у Загоне, али су му живи ухваћени сестра Рада и сестрић Александар Милошевић, који је имао само 44 мјесеца.

Он је раније испричао да су косом масакрирали непокретну старицу Милеву Димитрић, а још неке мјештане, које су рањене стигли, косама су исјекли.

Само након један час од посљедњег виђења Радомир није могао препознати рођену сестру Раду коју су масакрирали изнад родне куће.

Злочинци су се иживљавали над женама којима су одсијецали дојке и убијали их са десетинама убода оштрим предметима.

За злочин почињен над Србима у Загонима још нико није одговарао као ни за остале које су муслиманске снаге починиле у Подрињу.

Чланови породица настрадалих, комшије и пријатељи ће сутра у 10.00 часова прислужити свијеће за настрадале на братуначком гробљу гдје су сахрањени, јер то због напада на село није било могуће обавити на мјесном гробљу, а биће положено и цвијеће код централног Спомен- крста.

Организатор обиљежавања ове годишњице страдања је Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунца.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНови изазов: Симанић потписао у Србији
Сљедећи текстМеморијални турнир у малом фудбалу