Насловна Вијести Република Српска Сутра референдум о опозиву начелника Братунца

Сутра референдум о опозиву начелника Братунца

259
0

На референдуму о опозиву начелника општине Братунац Срђана Ранкића, који је заказан за сутра, право гласа има 18.886 грађана, који ће моћи да се изјасне на 32 редовна бирачка мјеста, изјавила је Срни предсједник Општинске изборне комисије /ОИK/ Ивана Милановић.

Милановићева је подсјетила да је Скупштина општине Братунац 7. јула донијела одлуку о покретању поступка опозива начелника ове локалне заједнице, којом је дефинисано да ће се грађани о опозиву изјаснити сутра.

Она је навела да на подручју општине Братунац има 18.886 регистрованих бирача, од којих 14.947 на редовном бирачком мјесту, 784 су лица која гласају у одсуству и углавном је ријеч о лицима у ФБиХ, која на редовним изборима гласају на тамошњим бирачким мјестима.

„Њима се достављају гласачки листићи за изборну јединицу Братунац, али су сада путем њихових општинских изборних комисија обавијештени да своје право остварују лично у Братунцу и да могу доћи на бирачко мјесто 104Б012 да остваре право гласа“, појаснила је Милановићева.

Она је указала да постоји и трећи списак бирача са правом гласа, а ријеч је о гласачима изван БиХ, односно који гласају путем поште, а којих је 3.155.

„Kомисија за спровођење поступка опозива начелника општине Братунац је од Централне изборне комисије /ЦИK/ БиХ добила списак бирача са адресама, који су регистровани за гласање поштом. Свим тим лицима смо у прописаном року, 15 дана прије дана одржавања референдума, упутили пошиљке са гласачким листићима и захтјевима и упутством о гласању поштом“, рекла је Милановићева.

Милановићева је навела да су у Братунцу регистрована 32 редовна бирачка мјеста, једно непотврђено, на којем се изјашњавају грађани који су регистровани за гласање поштом и они који нису уписани у бирачки списак, а имају важећи документ са подручја општине Братунац.

„Имамо регистрован један мобилни тим за 33 бирача, којима ће бити омогућен процес гласања“, додала је Милановићева, која је и предсједник Kомисије за спровођење поступка опозива.

Бирачка мјеста биће отворена од 7.00 до 19.00 часова.

Kао разлози за опозив наведени су потпуни изостанак сарадње начелника са Скупштином општине, велико повећање дугова и неизмирених обавеза општине Братунац у посљедњих неколико мјесеци, незаконито запошљавање, неизвршење предизборних обећања и пројеката чија је реализација била у току прије 18 мјесеци када је Ранкић преузео дужност.

За покретање процедуре опозив тада је гласало 19 присустних од укупно 25 одборника, колико броји сазив братуначког парламента.

Из буџетских резерви општине обезбијеђено је 90.000 KМ за спровођење референдума о повјерењу Ранкићу.

ИЗВОРсрна, Инфо Бирач
Претходни текстСутра обиљежавање 24 године од убиства Срђана Кнежевића
Сљедећи текстНеум: Ватра се проширила на планини Жаба