Насловна Најновије Сутра састанак о плану дјеловања у случају обилних падавина и поплава

Сутра састанак о плану дјеловања у случају обилних падавина и поплава

165
0

У Влади Републике Српске сутра ће бити одржан састанак о припремама за адекватан заједнички одговор на најављене велике количине падавина и евентуалне поплаве, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.

Новитовић је истакао да се, од када је Републички хидрометеоролошки завод издао црвени метеоаларм, константно ради у координацији и са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, премијером Српске Радованом Вишковићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Савом Минићем и министром унутрашњих послова Синишом Караном.

Он је рекао да ће састанак ужег тима, који ће дати приједлог одговора у случају да се остваре метеоролошке прогнозе, бити одржан сутра у 11.00 часова.

„Морамо направити план дјеловања. Анализираћемо како је која локална заједница спровела превентивне мјере, али и план одговора у случају да се најаве метеоролога обистине“, појаснио је Новитовић.

Он је рекао да је Републички хидрометеоролошки завод објавио црвени метеоаларм као упозорење да се од 16. до 20. јануара очекује велика количина падавина.

Новитовић је навео да се очекује да ће у Херцеговини пасти више од 250 литара кише по метру квадратном, а на подручју Сарајевско-романијске регије више од 150 литара.

„За нас је забрињавајућа прогноза да се у Црној Гори, у неким дијеловима, очекује више од 400 литара по метру квадратном и да ће се све слити у ријеку Дрину“, рекао је Новитовић.

Он је навео да је сва опрема додатно провјерена и да је исправна, те да су и локалне заједнице у обавези да све своје ресурсе прегледају, провјере и ставе на располагање.

„Ми имамо довољно капацитета и опреме да одговоримо овом изазову, али је прва одговорност на грађанима. На њима је да на најадекватнији начин заштите своје животе и имовину“, рекао је Новитовић и додао да ће Цивилна заштита дјеловати према приоритетима.

Новитовић је рекао да су у превентивне активности, али и у активности припреме одговора у случају да се прогностичке најаве обистине укључени и предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Радован Вишковић, као и неки министри.

Он је подсјетио да Влада Републике Српске годинама улаже у Републичку управу цивилне заштите, те да и локалне заједнице у континуитету улажу у свој систем заштите и спашавања.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПолиција трага за пироманом
Сљедећи текстСутра облачно са падавинама