Насловна Најновије Талибани увели нове законе у Авганистану: Женама забрањено да читају наглас

Талибани увели нове законе у Авганистану: Женама забрањено да читају наглас

166
0

Афганистански талибански владари сузбијају звук женских гласова у јавности, под строгим новим скупом закона о пороцима и врлинама под радикалним режимом.

Закони су објављени у сриједу након што их је одобрио врховни вођа Хибатулах Акундзада, рекао је портпарол владе, и покривају аспекте свакодневног живота попут јавног превоза, музике, бријања и славља.

Међу новим правилима, члан 13. односи се на жене и каже да је жена обавезна покривати своје тијело у сваком тренутку у јавности и да је покривање лица неопходно, како би се избјегло искушење и искушавање других. Одјећа не смије бити танка, уска или кратка.

Жене су такођер обавезне покривати се пред немуслиманским мушкарцима и женама како би избјегле поквареност. Женски се глас сматра интимним и стога се жена не смије чути како пјева, рецитује или чита наглас у јавности. Женама је забрањено гледати мушкарце с којима нису у крвном или брачном сродству и обрнуто.

„Иншалах, увјеравамо вас да ће овај исламски закон бити од велике помоћи у промицању врлине и уклањању порока“, рекао је портпарол министарства Маулви Абдул Гафар Фарук у четвртак о новим законима.

Документ од 114 страница и 35 чланова у који је Асошиејтед Прес имао увид, представља прву службену декларацију о законима о пороцима и врлинама у Авганистану, откако су талибани преузели власт 2021., када су такођер успоставили министарство за „пропагирање врлина и превенцију порока.”

Закони ће овластити министарство да буде на првој линији регулисања личног понашања, изрицања казни попут упозорења или хапшења ако службеници закона утврде да су Афганистанци прекршили законе.

Закони забрањују објављивање слика живих бића, пријетећи ионако крхком афганистанском медијском крајолику; свирање музике; превоз соло путница; те мијешање мушкараца и жена који међусобно нису у сродству. Закони такођер обавезују путнике и возаче да обављају намаз у одређено вријеме.

Према wеб страници министарства, промицање врлине укључује молитву, усклађивање карактера и понашања муслимана с исламским законом, подстицање жена да носе хиџаб и позивање људи да се придржавају пет ступова ислама. Такођер каже да уклањање порока укључује забрану људима да раде ствари које су забрањене исламским законом.

Прошлог мјесеца, у извјештају УН-а наводи се да министарство придоноси клими страха и застрашивања међу Афганистанцима путем указа и метода кориштених за њихово провођење. Речено је да се улога министарства шири на друга подручја јавног живота, укључујући праћење медија и искорјењивање овисности о дрогама.

“С обзиром на бројна питања наведена у извјештају, став који су изразиле де факто власти, да ће се овај надзор повећавати и ширити даје разлог за значајну забринутост за све Авганистанце, посебно жене и дјевојке”, рекла је Фиона Фрејзер, водитељ одјела за људске ресурсе, службе за права при мисији УН-а у Авганистану.
Талибани су одбацили извјештај УН-а.

 

ИЗВОРAsсociated Press, фото EPA-EFE
Претходни текстСудар аутобуса и камиона код Београда – једна особа погинула, 18 повријеђених, двоје животно угрожено
Сљедећи текстМУП Републике Српске упозорава на опрез приликом куповине путем интернета