Насловна Вијести Република Српска Таминџија: Суша неће угрозити снабдијевање домаћих конзумената

Таминџија: Суша неће угрозити снабдијевање домаћих конзумената

226
0

Хидролошка ситуација у Српској тренутно је неповољна због изузетно дугог сушног периода, али то неће угрозити производњу и систем снабдијевања домаћих конзумената електричном енергијом, рекао је извршни директор за производњу и техничке послове у предузећу „Хидроелектране на Требишњици“ Илија Таминџија.

– ХЕТ држи сигурност домаћег система снабдијевања, јер наше акумулационо језеро може да прими око 300 милиона кубних метара воде. Грађани немају разлога за бригу иако је читава ова година изузетно сушна и са малим количинама падавина –  објаснио је Таминџија.

Он је додао да, иако није било планираних дотока воде, и даље имају довољне количине воде у акумулацији којом могу подмирити домаће потребе.

– Понашамо се друштвено одговорно и чувамо воду. Због тога смо чак смањили извоз струје, чија је цијена на европском тржишту изузетно висока. Али морали смо тако како бисмо очували стабилност домаћег система снабдијевања – изјавио је Таминџија за „Глас Српске“.

Када је у питању цијена струје, Таминџија је рекао да би она могла бити коригована уколико дође до драстичног повећања потрошње, а то се може десити ако скоче цијене енергената.

Он је указао и на велику важност Хидроелектране „Дабар“, иако многи потцјењују овај хидроенергетски објекат, јер би њеним стављањем у функцију пословни биланс ХЕТ-а био повећан за чак 50 одсто.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПрим. др Бранка Пекић Семиз (1962-2022)
Сљедећи текстЕрдоган: Нема компромиса о чланству Шведске и Финске у НАТО