Насловна Вијести Република Српска Тегелтија: БиХ мора да постане пуноправни члан “Отвореног Балкана“

Тегелтија: БиХ мора да постане пуноправни члан “Отвореног Балкана“

322
0

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, рекао је да је да БиХ мора да постане пуноправни члан иницијативе „Отворени Балкан“ и да је у то још сигурнији, послије дводневног самита регионалних лидера у Охриду.

Изразивши захвалност што је добио прилику да се обрати у име БиХ, Тегелтија је на конференцији за новинаре, одржаној по завршетку Самита, најавио да ће учинити све што је у његовој моћи, да роба из БиХ не стоји на границама док их камиони из сусједних земаља, захваљујући иницијативи „Отворени Балкан“, несметано пролазе.

„Надам се да су политичари из БиХ свјесни да немају право да то раде својим превозницима, рударим, пољпривредницима и свима осталима који покушавају да извезу своје производе“, рекао је Тегелтија.

Он је указао да је одговорност на политичарима из БиХ и захвалио покретачима иницијативе што не постављају услове и рокове за пријем, што људи у БиХ који су за „Отворени Балкан“ знају да цијене.

На новинарско питање шта га опредјељује да ступи у „Отворени Балкан“ пошто је ријеч о иницијативи која би могла да изгуби подршку ЕУ, због тога што неке земље чланице не спроводе санкције ЕУ према Русији, Тегелтија је одговорио да је сигуран да ће пословна заједница и јавност извршити притисак на оне који доносе политичке одлуке да приступе овом регионалном пројекту.

Он је истакао да су грађани свјесни шта добро доноси „Отворени Балкан“, због чега је пред властима да донесу политичку одлуку.

„Тешко је говорити о разлозима зашто те политичке одлуке нема, јер нико ко је против није јавно рекао зашто се противи. Данас је био један покушај да се одлука уврсти у сједницу Предсједнштва БиХ, али није било спремности да се о томе разговара, па то питање није уврштено у дневни ред данашње сједнице“, објаснио је Тегелтија.

Он је додао да је сигуран да доношење одлуке о укључивању БиХ у „Отворени Балкан“ нема везе са војном операцијом у Украјини, нити са санкцијама било којој земљи, већ да је то искључиво унутрашње питање БиХ.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстЦијене горива поново нарасле: На појединим пумпама литар скупљи и до 20 фенинга
Сљедећи текстМашински факултет Универзитета у Источном Сарајеву, обиљежио 28 година постојања, РТВИС(ВИДЕО)