Насловна Најновије Тегелтија: На челу УИО ће бити Србин из Републике Српске

Тегелтија: На челу УИО ће бити Србин из Републике Српске

140
0

Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија изјавио је да ће на челу Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ у наредном периоду бити Србин из Републике Српске.

Тегелтија је за БХРТ рекао да ће конкурсна процедура показати ко ће тачно бити директор УИО.

– Приликом формирања УИО прије 20 година договорено је да први директор буде из Федерације БиХ /ФБиХ/, а други из Републике Српске. Наравно, политичким преслагивањима је и други мандат био из ФБиХ, и никада до сада на челу Управе није био Србин -указао је Тегелтија.

Он је додао да је тако одлучено приликом договора о принципима за формирање власти на нивоу БиХ, након чега је Савјет министара донио и одлуку да се распише конкурс за избор директора Управе за индиректно опорезивање.

Тегелтија, који је кадар СНСД-а, напоменуо је да је садашњем директору УИО Миру Џакули мандат истекао у јулу 2020. године, те да су створене све претпоставке да се спроведе процедура и да се након 20 година на челу Управе нађе Србин из Републике Српске.

Упитан да прокоментарише изјаву предсједника СДП-а Нермин Никшића који је рекао да нема намјеру да УИО препусти СНСД-у, пошто је министар финансија и трезора из те странке, Тегелтија је рекао да јавно не коментарише иступе људи са којима сарађује, посебно не разговоре које су заједно водили.

– За ових 20 година од када постоји УИО, 16 година министар финансија је био из ФБиХ и 20 година су били директори из ФБиХ. Не желим да коментаришем то што говори господин Никшић. Вјероватно има своје разлоге и мотиве – рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је био састанак на којем је договарана расподјела институција, којем су присуствовала два представника из Републике Српске и девет из ФБиХ, од којих су два била из СДП-а.

– Ми знамо шта смо у том тренутку договорили. Забрињава чињеница да оно што ми договарамо на тим састанцима, почну да долазе нека другачија тумачења свих људи који су ту били присутни. Да ли је промјена ставова резултат неких унутрашњих њихових односа? Можда је разлог и то што није формирана власт у ФБиХ – навео је Тегелтија.

Он је нагласио да министри из Савјета министара који долазе из ФБиХ у принципу поштују све међусобне договоре.

– Типичан примјер тих договора била је сједница Савјета министара на којој се разговарало о кадровским рјешењима. Све принципе које смо договорили смо и реализовали. На наредној сједници поново ће бити неке тачке око којих није било сагласности у претходном периоду и то ће показати да ли су представници окупљени око СДП-а спремни испоштовати договоре или ћемо се вратити у неку фазу блокаде – истакао је Тегелтија.

Он је упозорио да свако непоштовање договора води у блокаде, које, како је навео, никоме ништа добро нису донијеле.

– Када смо постизали договоре, нико никога ничим није условљавао, па ни расподјелом позиција. Сматрам да би било фер и коректно да договор буде и испоштован – закључио је Тегелтија.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСарадња општине Вишеград са Правобранилаштвом Српске на завидном нивоу
Сљедећи текстРасписан конкурс за ученике средњих школа о теми „Егзодус сарајевских Срба“