Насловна Најновије Тегелтија: Небулозни захтјеви за кривично процесуирање прослављања 9. јануара

Тегелтија: Небулозни захтјеви за кривично процесуирање прослављања 9. јануара

138
0

Савјетник предсједника Републике Српске Милан Тегелтија изјавио је да су небулозне тврдње сарајевских „стручњака“ да је прослава 9. јануара – Дана Републике кривично дјело.

Тегелтија је истакао да се прослава било чега, па и Дана Републике – 9. јануара не може правно забранити и није никакво кршење одлуке Уставног суда који се бави само усклађеношћу закона са Уставом, а закон је усклађен са одлуком Уставног суда.

Он је подсјетио да се ових дана „стручњаци“ и политичари из Сарајева просто популистички утркују у тврдњама како би Тужилаштво требало да кривично процесуира прослављање 9. јануара.

– Фактичка прослава 9. јануара у Републици Српској нема никакве везе са одлуком Уставног суда нити Уставни суд уопште може да се бави фактичком организацијом те прославе нити се икада с тим бавио – навео је Тегелтија на свом Фејсбук профилу.

Уставни суд, додао је он, се уставно-правној сфери бави прописима, законима и њиховом усклађеношћу са Уставом. У овом случају то је био Закон о празницима и Уставни суд је донио ту накарадну и бесмислену одлуку. Као посљедица те одлуке измјењен је Закон о празницима и на тај начин је одлука Уставног суда извршена, колико год накарадна и бесмислена била. Ту је тачка што се тиче Уставног суда и извршења његове одлуке, нагласио је Тегелтија.

– Међутим, та одлука је бесмислена и промашена управо зато што у стварном животу није капацитирана да произведе забрану самог обиљежавања и прославе 9. јануара јер се ником не може забранити да на одређени дан нешто слави, организује, прави академије, дефилее и говори о том дану на начин како то жели – нагласио је Тегелтија.

Према томе, истакао је он, фактичка прослава било чега, па и Дана Републике – 9. јануара не може се правно забранити и није никакво кршење одлуке Уставног суда који се бави само усклађеношћу закона са Уставом, а закон је усклађен са одлуком Уставног суда.

– Република Српска има право да сваког дана прави какву год жели прославу и за то јој није потребан никакав Закон. Нарочито када 90 одсто њених грађана то жели и осјећа – навео је Тегелтија.

Он је истакао да је бесмисленом и накарадном одлуком тај несретни Уставни суд само унио додатно сјеме раздора и разлог да се сваке године праве тензије око нечега што свакако нико и никако не може фактички забранити.

– Та политичка, накарадна и бесмислена одлука несретног Уставног суда унијела је само додатну фрустрацију у ионако фрустриране међунационалне односе. Србима и Републици Српској зато што неко жели да им забрани да славе своје светиње и празнике, а Бошњацима зато што им је дао разлог да вјерују да имају право да Србима и Републици Српској оспоравају светиње и празнике – навео је Тегелтија.

Он је нагласио да се народу и грађанима, и онима који их представљају, не може забранити да нешто осјећају као свој дан или посебан дан, да га воле и славе и зато им није потребан никакав закон.

– Сваки покушај забране само јача тај осјећај, ту љубав и славље – истакао је Тегелтија.

Зато тога, додао је он, оног дана када је Уставни суд донио ту накарадну и бесмислену одлуку, 9. јануар више није био само Дан Републике Српске него је постао и симбол одбране права српског народа и Републике Српске на властити идентитет и право да сам бира шта и кад ће да слави.

– То се ни једном народу не може забранити – истакао је Тегелтија и додао да онај ко је покренуо ту апелацију и Уставни суд који ју је прихватио проширили су димензију 9. јануара који је, осим симбола и празника настанка Републике Српске, добио и значај свесрпског симбола државности, непокоривости и његовог идентитета.

– И то ниједан суд не може забранити нити је забранио, нити то може да има везе са било каквим одлукама суда јер Уставни судови се једноставно тим не могу бавити. Зато престаните да слуђујете свијет небулозним тврдњама да је прослава 9. јануара кривично дјело –  навео је Тегелтија.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПланинарски успон на Велики Жеп
Сљедећи текстПоложени вијенци на споменик српским браниоцима