Насловна Најновије Тегелтија: Српска има право да предлаже раздруживање

Тегелтија: Српска има право да предлаже раздруживање

53
0
Савјетник предсједника Републике Српске Милан Тегелтија рекао је да Република Српска има право да предлаже раздруживање, показујући тако свој политички став и незадовољство, те навео да и Влада Федерације БиХ има право да се на то изјасни.
 

– Порука је да нешто у БиХ не штима и да је Република Српска тиме незадовољна. Институције се узурпирају. Када спољне послове претворите у спољне послове једног народа и ентитета, умјесто да се воде консензусом сва три члана Предсједништва, ви сте их узурпирали – рекао је Тегелтија за Н1, коментаришући најављени споразум о мирном раздруживању.

Он је истакао да се мора схватити порука самог тог чина и да не зна зашто се то раздруживање повезује са ратом.

– Имамо нову животну реалност 30 година након рата. Данас су нове околности – нагласио је Тегелтија.

Када је ријеч у Уставном суду БиХ, Тегелтија је истакао да Република Српска жели да тај суд функционише у уставном капацитету.

– Врло транспарентно износимо своје захтјеве који су минимални захтјеви суверености – рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да Уставни суд БиХ не може да мијења правила по којима функционише и прилагођава потребама и да се сада претвара не само у законодавца, него и у уставотворца.

– Не можемо се поуздати у ништа што ради Уставни суд БиХ. Република Српска се већ изјаснила да неће именовати судије у Уставни суд, они би ту били само икебана и не би се питали ни за шта – навео је Тегелтија.

Он сматра да какви год закључци са сједнице Уставног суда БиХ буду, они ће бити накарадни.

– Ефекти ће бити накарадни. Уставни суд се служи праксом да мијења властите пословничке одредбе, то је просто невјероватно и нешто што у праву није примјерено. То није правна држава. Прилагођавају прописе властитим потребама. То што ради Уставни суд БиХ је „правна накарадност“, немам други термин – рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да у Уставном суду БиХ желе да донесу таква правила да могу доносити одлуке увијек и колико год их има.

– Може се десити да само странци донесу одлуку или два Бошњака и један странац. Ми живимо у правној анархији у БиХ у којој је то могуће – напоменуо је Тегелтија.

Када је ријеч о договорима са странкама „Tројке“, Тегелтија је навео да се оне понашају као да споразум никада није ни потписан.

– Странке „Tројке“ узимају оно што се само њима свиђа. Он би се требао поштовати. „Тројка“ је трговала и лагала. Политика јесте политичка трговина, али ово је на искривљеним основама. Не можете рећи да ћете нешто урадити, али онда то не урадите или игноришете. У том споразуму пише за оно што је био захтјев хрватских партнера да ће у року шест мјесеци бити донесен изборни закон – рекао је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да се „Tројка“ не осврће на обавезе из споразума иако су себе декларисали као страну која жели да се све рјешава компромисом и консензусом.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПале, Филозофски факултет, прва Синолошка конференција за БиХ (Видео)
Сљедећи текстВесна Стокановић, изјава (Видео)