Насловна Вијести Источно Сарајево Томић: Више од 250 обољелих, међу њима све више младих

Томић: Више од 250 обољелих, међу њима све више младих

258
0

Удружење обољелих од мултипла склерозе Сарајевско-романијске регије има више од 250 чланова, а посебно забрињава чињеница да је међу обољелим све више младих, изјавила је Срни предсједник овог удружења Наташа Томић.

Она је навела да је све више обољелих у старосном добу од 18 до 35 година, те да је практично немогуће одредити који је разлог оболијевања.

– Важно је да обољели схвате да је мултипла склероза обољење са којим је потребно научити живјети. Морају да се боре, да имају позитиван став о животу колико год је то могуће, јер живот мора да се настави – истакла је Томићева.

Према њеним ријечима, један од проблема са којим се суочавају обољели је то што имуномодулаторна терапија, која зауставља прогресију мултипла склерозе, није доступна свима.

Она каже да би приоритет у лијечењу требало да имају млађи људи, додајући да постоје одређене терапије које је могуће да приме у локалним болницама, али и неке које је могуће примити само у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци.

– Вољели бисмо да имамо могућност примјене те терапије у некој здравственој установи која је нама ближа, на подручју Сарајевско-романијске регије. Одласци у Бањалуку за многе чланове Удружења су веома напорни и скупи – истакла је Томићева.

Она је истакла да је Удружење, које је основано 2006, тек ове године успјело да добије адекватне нове просторије за рад које им је уступила општина Источно Ново Сарајеву, а налазе се у оквиру нове спортске дворане.

– Морам да захвалим општини Источно Ново Сарајево и начелнику Јовану Катићу који је испунио обећање. Добили смо од општине канцеларију и сви трошкови за режије су на општинском терету, а осим тога и финансијски нас помажу током године – истакла је Томићева.

Она каже да није задовољна подршком локалних заједница раду Удружења окупља обољеле из 14 општина, а нису све укључене.

– Захвљјујем граду Источно Сарајево, те општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Трново, Калиновик и Чајниче. То су општине које су помагале Удружењу. Од 14 општина којима сам се обратила, само је пет реаговало, што је заиста мало – напоменула је Томићева и захвалила привредницима Источног Сарајева који су им помогли у раду.

Томићева је навела да су чланови Удружења обољели од мултипла склерозе са подручја општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале, Соколац, Источни Стари Град, Трново, Рогатица, Хан Пијесак, Фоча, Ново Горажде, Вишеград, Рудо, Чајниче и Калиновик.

Она је истакла да су важна карика у раду Удружења и волонтери, а посебно је похвалила Мају Крстић, дјевојку која се пријавила да волонтира и већ за кратко вријеме била иницијатор одређених активности.

– Захваљујући тој дјевојци кренули смо у реализацију одређених активности с циљем подизања свијести о мултипла склерози код, прије свега, млађих људи. С тим у вези, поднијели смо захтјев Министарству просвјете и културе Републике Српске да нам одобри организовање едукације за ученике у двије средње школе – рекла је Томићева.

Она је најавила да је у плану да у наредном периоду буду израђене брошуре о мултипла склерози и обољелима са подручја Сарајевско-романијске регије које ће бити дијељене грађанима, будући да они веома мало знају о овом обољењу.

Томићева је посебно захвалила Фонду здравственог осигурања Републике Српске који, осим што сноси трошкове одобрене терапије, сноси трошкове и за 21 дан бањског лијечења у Атомској бањи Горња Трепча.

– Бањско лијечење за око 80 одсто нама обољелима помаже да можемо да функционишемо у наредних пола године без проблема. У случају да обољели има пратњу, Фонд и то одобрава и плаћа – навела је Томићева.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас сунчано и топло, послије подне могућа киша
Сљедећи текстТијани Радовић потребна наша помоћ