Насловна Uncategorized Топлотни талас стиже и у Републику Српску

Топлотни талас стиже и у Републику Српску

210
0

Топлотни талас ће након запада Европе захватити и Републику Српску.

Стручњаци кажу да ће оваквих периода бити све више, јер је дошло до великих климатских промјена.

Све то већ узима данак, јер је у европским земљама несташица воде и букте шумски пожари.

Ресорно министарство позвало је грађане да у наредном периоду што мање времена проводе на отвореном.

Рекорд од 43 степена Целзијусова, забиљежен у Српској, неће бити оборен. Међутим, од петка, жива на термометру у неким крајевима прећи ће 40. подјељак. Други топлотни талас у Српској, спријечиће освјежење и у ноћним часовима.

– У наредним данима како температура буде расла неће бити топло само преко дана, већ ће бити топло и у вечерњим и ноћним сатима. И јутра ће бити веома топла, тако да нећемо имати прилику да се бар мало расхладимо – рекла је Милица Ђорђевић, метеоролог Хидрометеоролошког Завода Републике Српске.

Просјечна температура у Републици Српској је на годишњем нивоу порасла за више од два степена. Главни кривац су климатске промјене. Иако се подручје Републике Српске и БиХ налази у умјереној климатској зони, због овог повећања дошло је до поремећаја и осталих климатских елемената.

– Свакако да је разлог сагоријевања фосилних горива, прије свега, угља и нафте гдје је вјештачким путем дошла већа концентрација ЦО2 у атмосферу која је била окидач за повећање температуре ваздуха. Та концентрација је данас за неких 50 одсто већа у односу на педесете године прошлог вијека. Оно што није добро је да се та концентрација и даље повећава – каже Горан Грбић, климатолог.

Слободан Совиљ, метеоролог РХМЗ Србије, рекао је да због повећане концентрације угљен-диоксида и климатским промјенама, топлотни таласи у западној Европи бивају све интензивнији.

Британска метеоролошка служба први пут у историји је издала упозорење да се очекује и 40 степени на југу и југоистоку земље. С обзиром на то, да је просјечна температура за Лондон 22 степена, јуче је измјерена 18 степени изнад тог просјека.

Високе температуре и у Француској. Туристи у Паризу стоје у реду за воду и не бирају начин како да се спасу од врућина.

Топлотни талас који је захватио Европу позив је за буђење, кажу у Свјетској метеоролошкој организацији. У будућности ће овакви топлотни таласи бити уобичајени.

– Већ смо упумпали толико угљен-диоксида у атмосферу да ће се негативан тренд наставити у наредним деценијама и до сада нисмо успјели да глобално смањимо нашу емисију – упозорио је Петери Талас, генерални секретар Свјетске метеоролошке организације. 

Највећи проблем је промјена климатских екстрема, па су зато веће и интензивније суше и поплаве, топлотни таласи, олујни вјетрови и пожари.

Више од 500 ватрогасаца борило се да обузда велики шумски пожар који је пријетио Атини, иако је Грчка избјегла топлотни талас који тренутно погађа запад Европе. Међутим, због високих температура нема падавина. Суша уништава усјеве, а проблеми су и у водоснабдијевању.

Претходни текстЗемљотрес код Какња
Сљедећи текстУ Палама, Рогатици и Рудом радови на електро мрежи