Насловна Најновије Требиње: „Ноћ музеја“ уз бројне садржаје

Требиње: „Ноћ музеја“ уз бројне садржаје

133
0

У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас се низом садржаја обиљежава „Ноћ музеја“, улаз за посјетиоце је слободан и они ће моћи да погледају све поставке музеја.

Овогодишња манифестација „Ноћ музеја“ почела је музејском радионицом за дјецу о теми изложбе „Под златним и плавим небом – иконе итало-критских мајстора од 15. до 19. века у Народном музеју Србије“ аутора Бранке Иванић, музејског савјетника.

На радионици су дјеца израђивала иконе у колаж техници, уз помоћ различитих рециклираних материјала.

У оквиру „Ноћи музеја“ отворена је и изложба радова Ликовног атељеа Образовног центра „Церовац“ на којој су представљени радови Светлане Миловић, Љерке Гојшина, Мирјане Фржовић, Леле Станковић Вуковић, Марине Спаравало, Гордане Мичете и Наташе Вујнић.

Након тога, приређен је и концерт Музичке школе у Требињу на коме су наступили оркестар хармоника и камерни ансамбли и солисти.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић рекла је новинарима да је тема овогодишње манифестације „Музеји, одрживост и благостање“ те да се води рачуна сваке године да се обрати пажња на природно насљеђе, очување природе али и културно-историјско насљеђе.

Субота најближа Међународном дану музеја, обиљежава се као манифестација „Ноћ музеја“, када је омогућено посјетиоцима, посебно младима, да посјете музеје током читаве вечери и ноћи, у времену које уобичајено посвјећују забави.

Прва „Ноћ музеја“ одржана је у Берлину, 1997. године, а од 2004. године, из Француске је потекла идеја да се организује јединствена Европска ноћ музеја, од када се ова манифестација одржава у многобројним градовима Европе.

Музеј Херцеговине у Требињу се 16. пут придружио осталим домаћим и европским музејима у обиљежавању ове манифестације.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПораз Славије у Борику
Сљедећи текст„Пулс града“ 13.05.2023. (ВИДЕО)