Насловна Најновије Требиње: Приказан документарно-играни филм о војводи Луки Вукаловићу

Требиње: Приказан документарно-играни филм о војводи Луки Вукаловићу

175
0

У Требињу је приказан документарно-играни филм о војводи Луки Вукаловићу, аутора Ратомира Мијановића. Наслов филма је „Карађорђе од Херцеговине“ и прати посљедње дане војводе Луке Вукаловића у Херцеговини и његов егзил у царску Русију.

Режију филма потписује Ратомир Мијановић, требињски новинар и писац, док је сценарио рађен према дјелу Радована Ждрала “Херцеговачка рапсодија“, роману-хроници о устанцима у Херцеговини против Турака од 1852. до 1878. године. Сниман је на аутентичним локацијама широм Херцеговине, а садржај филма чини комбинација документарних података, епских пјесама и гусала.

– Вукаловић је као историјска личност био у много тежој ситуацији него што је био Карађорђе. Био је ослоњен сам на себе, а посљедњи дани његовог живота били су тешки, када је био препуштен себи и остављен од тадашњег црногорског двора – каже Мијановић.

Улога чувеног херцеговачког војводе, вође српског устанка у Херцеговини, повјерена је Лазару Амбулији. Била му је част каже, јер је Лука Вукаловић иза себе оставио велико дјело.

У филму су учествовали и народни гуслари.

Лик војводе Луке Вукаловића, сматра тим који је радио на филму, неправедно је запостављен, нарочито међу младима. На овај начин, додали су, дјелимично су отргли од заборава његово лик и дјело, али и драгоцјен дио српске историје.

Филм је сниман у организацији Гусларског друштва „Војвода Недељко Видаковић“ уз финансијску подршку Града Требиња.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстОдржан Међународни научни скуп “Образовање приступачно свима” (Видео)
Сљедећи текстМароко са друге планете у полуфиналу шампионата свијета;Роналдо у сузама послије пораза од Марока