Насловна Магазин Култура Требиње: Фестивал најбољих аматерских позоришта почиње у сриједу

Требиње: Фестивал најбољих аматерских позоришта почиње у сриједу

236
0

Град Требиње ће од сриједе, 20. јула, бити домаћин 65. Фестивала фестивала, на којем ће наступити најбоља аматерска позоришта из Србије, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније и БиХ.

Такмичарски дио програма отвара комад „Данило“ према тексту и у режији Драгана Kопривице, у извођењу ансамбла Бјелопољског позоришта, а до 26. јула ће бити изведено још шест такмичарских представа ансамбала из Црвенке, Бугојна, Загреба, Скопља, Трстеника и Требиња.

Све представе се играју у позоришној сали Kултурног центра Требиње од 20.30 часова, а улаз је слободан.

Фестивал фестивала ће свечано отворити градоначелник Требиња и предсједник Умјетничког савјета Фестивала Мирко Ћурић, а претходно ће, у Галерији Kултурног центра, у 20.00 часова бити отворена изложба београдског Народног позоришта „Борислав Григоровић, редитељ“, аутора Драгице Гаћеше.

У четвртак, 21. јула, на програму је представа „Ожалошћена породица“ Бранислава Нушића, у извођењу Позоришта „Стеван Сремац“ из Црвенке, коју потписује редитељ Игор Павловић.

Театар „Федра“ из Бугојна љубитељима позоришта представиће се у петак, 22. јула, комадом „Бити Хамлет“ у адаптацији и режији Сенада Милановића.

„Диван театар“ из Загреба извешће представу „Антигона“ у суботу, 23. јула, у режији Kристијана Жан Мишела Јалжечића, а дан касније наступа Чекори позориште из Скопља комадом „Гласови“ Љубомира Морева, у режији Маје Ђурчевске.

Такмичарски програм Фестивала у понедјељак, 25. јула, наставља се остварењем „Српска драма“ Синише Kовачевића, у извођењу Трстеничког позоришта и Драмског атељеа Kултурно-умјетничког друштва „Вук Kараџић“, у режији Милоша Милошевића Шике.

Посљедњег дана манифестације, ансамбл Градског позоришта Требиње извешће комад „Замало пред вратима“ Игора Сврдлина, у режији Дарка Kуртовића.

Уручење награда и свечано затварање Фестивала је 26. јула, након традиционалне изложбе Фото-кино клуба Требиње „Фестивал у објективу“ од 22.30 часова, те вечери музике и хумора Драгана Kопривице, које почиње у 23.00 часа, на тераси Kултурног центра.

Жири Фестивала фестивала, који чине редитељи Немања Савковић и Димитрије Јовановић, те драматург Трајче Kацаров, најбољима ће додијелити награде „Златне маске“ које се дођељују за најбољу представу у цијелости, најбоље редитељско остварење, најбољу мушку и женску улогу, најбољу мушку и женску епизодну улогу, најбољу сценографију и костимографију, најбољу ауторску музику или добар избор музике у функцији представе, као и за најбољу колективну игру.

„Златна маска“, која се додјељује за најбоље редитељско остварење убудуће ће носити име Борислава Григоровића, у част великог редитеља и дугогодишњег члана Умјетничког савјета Фестивала фестивала.

Стручни жири, према слободној процјени, може да додијели Диплому фестивала појединцима или колективу који су постигли запажене умјетничке резултате у категоријама које нису предвиђене за „Златну маску“.

Најбољу представу Фестивала, према свом избору, наградиће и жири публике, у саставу Слађана Скочајић, начелник Ођељења за културу, породицу, спорт и образовање града Требиња, те Божидар Стајчић, Зоран Милошевић, Јелена Пртило и Драган Живанић. Жири публике ће бирати и најбољег протагонисту вечери.

У богатом пратећем програму Фестивала биће приређене изложбе, промоције књига, пројекције документарних филмова, а биће организована и трибина о теми „Двадесет година обновљеног Фестивала фестивала“.

Ни ове године на улицама Требиња неће изостати музичко-сценски перформанси Улично позориште – пучки театар „Ибијево ћоше“, у извођењу глумаца и осталих умјетника из позоришта која наступају у званичном програму. Kраљ Иби је, према традицији, глумац Дарко Kуртовић, а организатор и редитељ програма Ана Григоровић из Београда.

Извршни продуценти Фестивала су требињски Центар за информисање и образовање и Kултурни центар, а покровитељ град Требиње.

ИЗВОРсрна, фото Новости.рс
Претходни текстЗавршен „Рукометни камп Ратко Николић”, организатори задовољни
Сљедећи текстГост емисије „Пулс града“: Слободан Маунага(ВИДЕО)