Насловна Вијести Република Српска Тривић: Андрићево дјело вјечна инспирација и путоказ

Тривић: Андрићево дјело вјечна инспирација и путоказ

292
0

Нобеловац Иво Андрић оставио је немјерљиво културно богатство у насљеђе, његова дјела вјечна су инспирација и веома често путоказ на животним раскршћима, рекла је вечерас министар просвјете и културе Наталија Тривић на свечаном отварању манифестације „Вишеградске стазе“.

Тривићева је истакла да интерес за Андрићевим дјелима никада не јењава јер је то ризница сабраних животних мудрости и искустава, која непрестано надахњује.

Она је нагласила да Вишеград сваке године културном манифестацијом „Вишеградска стаза“ његује сјећање на Андрићево велико и непролазно стваралаштво и афирмише га међу свим генерацијама, првенствено младима.

– Сигурно је испуњена главна идеја ове културне манифестације, а то је да Вишеградска стаза већ пуних 45 година, колико је дуга њена традиција, стално подсјећа на немјерљиву важност чувања успомене на дјела великана наше књижевности, али и афирмацију и подстрек у стварању нашим савременицима и генерацијама које тек стасавају – нагласила је Тривићева.

Она је нагласила да је Андрић трајна тековина наше књижевности.

– У насљеђе нам је оставио немјерљиво културно богатство, што нас обавезује да чувамо од заборава његово непроцјењиво дјело и да усмјеравамо младе генерације да читају Андрића како би развијали праве културне, умјетничке, моралне и духовне вриједности – рекла је Тривићева у обраћању на отварању ове манифестације.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ова манифестација чува дјела и животне мудрости Андрића и да је ово празник умјетности који оплемењује културну сцену града, али и Републике Српске.

Он је нагласио да општина пружа подршку оваквој културној манифестацији која доприноси развоју књижевно-умјетничког стваралаштва и која је и мјесто окупљања књижевника, пјесника и стваралаца. „То је наша обавеза према великом књижевнику и умјетнику Иви Андрићу“, закључио је Ђуревић.

Бесједу о Андрићу говорила је историчар књижевности Жанета Ђукић Перишић, која је скоро цијели радни вијек провела у Задужбини Иве Андрића у Београду.

У умјетничком дијелу програма избор текстова из романа „На Дрини ћуприја“ говорио је глумац Тихомир Станић.

У музичком програму представили су се студенти Музичке академије из Источног Сарајева и виртоуз на хармоници Душан Секулић.

Ђуревић је додијелио захвалнице истакнутим појединцима и установама за значајна остварења и резултате рада у области културе.

Друштво библиотекара Републике Српске у оквиру програма је додијелило захвалнице истакнутим појединцима за изузетан стваралачки рад и допринос професионалном развоју и заштити библиотекарске струке.

Традиционална културна манифестација „Вишеградска стаза“, посвећена нобеловцу Андрићу, затвара се сутра извођењем представе „Добродошли у кабаре“ у којој играју Тања Бошковић и Раде Марјановић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстIN MEMORIAM Горан Мачар (1954-2022)
Сљедећи текстЛакета, Ујић, Каблар и Ковач кандидати за директора Службе за послове са странцима