Насловна Најновије Трка Београд – Бањалука обиљежила 6.000 дана постојања

Трка Београд – Бањалука обиљежила 6.000 дана постојања

144
0

Бициклистичка трка Београд – Бањалука, један од симбола сарадње Србије и Републике Српске, обиљежила је 6.000 дана постојања, а директор трке Владимир Куваља захвалио се држави Србији и граду Београду на јакој подршци, која ће ове године бити још јача.

– Трка ће се ове године одржати по 17. пут. Она је од Влада Србије и Српске проглашена за догађај од највеће важности за специјалне везе у области спорта и као таква егзистира и привлачи највеће свјетске екипе. Почела је као једна мала трка, а данас је један од највећих бендова у БиХ, у Републици Српској свакако највећи бициклистички догађај, а у Србији један од највећих – изјавио је Куваља.

Трка је уз помоћ Владе Србија и ресорног министарства спорта, као и других институција, те подршком Владе и предсједника Републике Српске рушила све границе.

– Трка Београд – Бањалука је једини спортски догађај који се истовремено одржава у обје земље, а на првој етапи од Београда до Бијељине такмичари пролазе границу без заустављања. Овогодишња трка стартује 20. априла, уз учешће бициклиста из 30 земаља, 25 екипа и тачно 175 такмичара – истиче Куваља.

Он се посебно захвалио предсједницима Александру Вучићу и Милораду Додику, министру спорта Србије Зорану Гајићу, помоћнику министра спорта Српске Марију Ђурану и градоначелнику Београда Александру Шапићу.

– Град Београд је ове године чвршће него раније стао уз трку, повећао своја финансијска средства, а трка ће стартовати испред Скупштине града. Такође, захвалност и Бијељини, која ће опет бити домаћин циља прве и старта друге етапе, затим општини Власеница, гдје је циљ најзахтијевније друге етапе, након тога Добоју и Приједору и наравно Бањалуци, где је последња етапа.

Куваља је нагласио да трка Београд – Бањалука није само спортски, него економско, политички и туристички догађај, који спаја српски народ са обје стране Дрине, промовише пријатељство и заједништво.

– Долазе екипе са четири континента, успјели смо, уз велики труд, да од етапне трке, стигнемо до прве категорије, што је само степеник ниже од највећих трка попут Тур де Франса и Ђиро Ди Италија. Ово је прилика да видимо најбоље бициклисте на нашим друмовима. Важно је да Србија и Српска имају сарадњу, не само преко трке, него и преко другијх спортова, то показују и наши спортисти који у великој мјери играју за репрезентацију Србије. Ми у Републици Српској од срца навијамо за Србију, заједно се радујемо побједама и плачемо када се изгуби – поручио је Куваља.

Претходни текстСтање водостаја у Српској стабилно; Обилније падавине у Подрињу и Херцеговини вечерас и у сриједу
Сљедећи текстНовитовић: Ситуација под контролом