Насловна Најновије Турска: Покренуте истраге против више од 600 људи због рушења зграда

Турска: Покренуте истраге против више од 600 људи због рушења зграда

146
0

У Турској су покренуте истраге против више од 600 људи због рушења зграда у катастрофалним земљотресима 6. фебруара, изјавио је данас турски министар правде Бекир Боздаг.

Он је рекао да је 184 од 612 осумњичених задржано у затвору до почетка суђења, а да су међу притвореницима грађевински извођачи и власници или менаџери зграда.

– Откривање доказа у зградама се наставља као основа за кривичну истрагу – навео је Боздаг у Дијарбакиру, пренио је АП.

Послије земљотреса јачине 7,8 степени Рихтерове скале 6. фебруара, у којем је погинуло око 50.000 људи у јужној Турској и сјеверној Сирији, Турци су довели у питање да ли су 173.000 срушених или тешко оштећених зграда у потресу биле изграђене у складу са безбједносним стандардима.

Стручњаци су навели да су многе срушене зграде биле изграђене лошијим материјалима и методама и да често нису биле у складу са владиним стандардима.

Опозиционе странке оптужиле су администрацију предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да није спровела грађевинске прописе.
Градоначелник града у близини епицентра земљотреса приведен је у оквиру истраге о срушеним зградама, извијестиле су данас новине Чумхуријет и други медији.

Начелник округа Нурдаги у провинцији Газијантеп и члан Ердоганове Партије правде и развоја (АКП), Окес Кавак, наводно није успио да обезбиједи спровођење грађевинских инспекција.

Турска агенција за управљање катастрофама (АФАД) саопштила је да је 9.470 накнадних потреса погодило регион погођен земљотресом. Очекујемо да ће накнадни потреси трајати најмање двије године, рекао је генерални директор АФАД-а Орхан Татар на брифингу за медије у Анкари.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстДодик: Истражити до краја појаву лажних диплома и казнити одговорне
Сљедећи текстВишковић: Циљ Владе Српске да електрична енергија буде повољнија него у окружењу