Насловна Најновије Турска: Проширује се истрага против грађевинских извођача

Турска: Проширује се истрага против грађевинских извођача

113
0

Турска ће проширити истрагу против грађевинских извођача за које се сумња да су прекршили безбједносне стандарде, у свјетлу након разорног земљотреса који је погодио ту земљу, изјавио је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу.

Он је истакао да су до сада идентификована 564 осумњичена лица, при чему је 160 особа формално ухапшено, а још већи број је под истрагом.

– Наши градови ће се градити на правим мјестима, наша дјеца ће живјети у јачим градовима. Свјесни смо са кавим се тестом суочавамо и из овога ћемо изаћи јачи – рекао је он за државну телевизију ТРТ Хабер, у вријеме када Турска проширује планове за смјештај угрожених.

Предсједник Тајип Ердоган обећао је да ће обновити стамбене објекте у року од годину дана.

Сојлу је навео да је до сада подигнуто око 313.000 шатора, а биће постављено и око 100.000 контејнерских кућа у зони земљотреса.

Он је саопштио да је број погинулих у Турској у разорним земљотресима раније овог мјесеца порастао на 43.556.

Сојлу је истакао да је након првог земљотреса 6. фебруара било 7.930 накнадних потреса и да је више од 600.000 станова и 150.000 пословних објеката претрпјело најмање умјерену штету.

Министар за урбанизацију Мурат Курум рекао је да је 164.000 зграда са више од 530.000 станова уништено или озбиљно оштећено земљотресом.

Курум је додао да је Влада Турске већ започела припрему уговора за изградњу нових станова у погођеном подручју.

Турска је јуче покренула привремену шему подршке зарадама и забранила отпуштања у 10 провинција како би заштитила раднике и предузећа од финансијског утицаја разорног земљотреса који је погодио југ земље.

Земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале 6. фебруара оштетио је или уништио стотине хиљада зграда и оставио милионе без крова над главом.

Око 865.000 људи живи у шаторима и 23.500 у контејнерским кућама, док је 376.000 у студентским домовима и јавним пансионима изван зоне земљотреса, рекао је раније Ердоган.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛани остварена добит од 1,1 милион КМ
Сљедећи текстЗа викенд захлађење са падавинама