Насловна Најновије Тушевљак: Борачка организација – симбол и насушна потреба Српске

Тушевљак: Борачка организација – симбол и насушна потреба Српске

222
0

Борачка организација један је од симбола Републике Српске и насушна потреба, како борачких категорија, тако и саме Републике, оцијењено је на Скупштини Борачке организације Источно Ново Сарајево.

Предсједник општинске Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је Срни да је у прошлој години дошло до одређених помака у рјешавању борачких права – све борачке категорије су добиле једнократну новчану помоћ, два пута по 100 КМ, а појединим категоријама поново је исплаћена једнократна помоћ два пута по 100 КМ и дјеци погинулих бораца која нису запослена по 1.000 КМ.

Он истиче да су право на борачки додатак остварили и борци који не раде, а нису навршили 60 година старости.

„Нећемо одустати од борбе за већа права борачких категорија које су дале највеће жртве и заслуге у Одбрамбено-отаџбинском рату. Тражимо борачки додатак на мјесечном нивоу у износу од пет КМ за сваки мјесец учешћа у зони борбених дејстава, повећење основице за обрачун личних и породичних инвалиднина на ниво 80 одсто просјечне нето зараде утврђене у протеклој години, системску и финансијску помоћ породицама бораца који се налазе на издржавању казни за наводне ратне злочине, те репрезентативни статус Борачке организације Републике Српске“, навео је Тушевљак.

Он је рекао да је Скупштина Борачке организације Источно Ново Сарајево, на недавно одржаној сједници, током разматрања извјештаја о раду посебан акценат ставила на чување и одржавање спомен-обиљежја, коначан завршетак спомен-собе за погинуле борце и централног спомен-обиљежја.

Према његовим ријечима, делегати су једногласно усвојили извјештај о раду Предсједништва Борачке организације, Оперативни план рада за ову годину и календар обиљежавања значајних датума Одбрамбено-отаџбинског рата.

„На Скупштини општинске Борачке организације донесена је одлука о расписивању избора који ће бити спроведени у свих шест мјесних организација од 19. до 23. маја, а у општинској Борачкој организацији Источно Ново Сарајево најкасније до 30. маја, навео је Тушевљак.

Он је рекао да су Одбор погинулих бораца и Одбор ратних војних инвалида изразили забринутост због продаје станова лицима несрпске националности, због чега је донесен закључак да хитно буде одржан састанак са представницима Града Источно Сарајево и општина у његовом саставу како би био заустављен тренд продаје станова и земљишта у руралним дијеловима ових локалних заједница припадницима несрпске националности.

Предсједник општинске Борачке организације Источно Ново Сарајево посебно је истакао добру сарадњу са руководствима Града Источно Сарајево и ове општине који исказују разумијевање за борачке категорије становника.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској на снази редовно стање одбране од поплава – даљи раст водостаја
Сљедећи текстЈуговић и Короман обишли васпитно-образовне установе и Центар за социјални рад Пале