Насловна Вијести Источно Сарајево Удружењу „Благо Романије“ сребрна плакета општине

Удружењу „Благо Романије“ сребрна плакета општине

229
0

Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“ добило је сребрну плакету поводом Дана и славе општине Соколац за допринос у рјешавању проблема више од 169 соколачких мљекара.

Предсједник овог удружења Саша Каповић рекао Срни да је за веома кратко вријеме начињен значајан помак у овој пољопривредној дјелатности у тренутку када су се соколачки мљекари, рекордери у производњи на Сарајевско-романијској регији, због наглог раста цијена горива и сточне хране нашли у дилеми да ли наставити посао или потражити неки други.

Он је подсјетио да је одлука о опстанку донесена у фебруару формирањем удружења које је потражило помоћ од свих нивоа власти.

Каповић је истакао да је прва помоћ стигла из града Источно Сарајево, гдје је захваљујући градоначелнику Љубиши Ћосићу обезбијеђено више од 50.000 КМ из Аграрног фонда.

Он је додао да су та средства утрошена за млијечне картоне за сва музна грла и јунице у власништву чланова Удружења са подручја општине Соколац, који су изразили потребу за млијечним картонима до краја марта.

Каповић је захвалио и свим одборницима Скупштине општине Соколац који су гласали за буџет општине у којем су планирана средства за подстицај мљекарима од 10 фенинга по литру предатог млијека.

„Захваљујући разумијевању града и општине успјели смо да одржимо број грла, па чак биљежимо и пораст производње иако нам временске непогоде и суша овог љета не иду наруку“, нагласио је Каповић.

Према његовим ријечима, иако се број мљекара у односу на прошлу годину није битније смањио, наду даје податак да се повећава број музних грла у овој локалној заједници.

На имању Каповића, како каже, производња млијека се не смањује и на годишњем нивоу је око 60.000 литара од десет музних грла, што сматра изузетном мљечношћу крава за планинско подручје.

Он је изразио задовољство што има младих произвођача млијека који су сада рекордери у производњи и заслужују сваку подршку од заједнице.

Каповић је истакао да се сада веома тешко бавити пољопривредом иако механизација много олакшава овај посао, али вјерује да ће актуелна свјетска криза у производњи хране освијестити људе и вратити их пољопривреди и селу.

Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“ формирано је у фебруару.

Са подручја општине Соколац у првих шест мјесеци ове године испоручено је мљекарама 1.515.130 литара млијека.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра парастос за 13 чланова породице Драшковић у Осијама
Сљедећи текстИзбор најљепшег дворишта, балкона и простора заједнице етажних власника Источног Сарајева